Дългове за парно и телефони да се събират без съд, а с ЧСИ, предлагат юристи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7356490 www.24chasa.bg
Матийо Шардон (вицепрезидент на Международния съюз на съдебните изпълнители, Георги Дичев (шеф на КЧСИ), Десислава Ахладова (зам.-министър на правосъдието) и Драгомир Йорданов (директор на Европейското училище по принудително изпълнение към КЧСИ). СНИМКА: Пиер Петров

Дълговете за комунални услуги (парно, вода, ток, телефони и др.) да се събират по опростена процедура от частни съдебни изпълнители, без да се стига до съд. Тази идея бе дискутирана от юристи на международна конференция за съдебното изпълнение в полза на гражданите, бизнеса и ефективното правосъдие, която се провежда в София.

Подобен модел вече действа в съседна Сърбия.

"В много държави в ЕС има ефективен начин да се събират комуналните вземания, като това не струва много допълни средства, а съдът е по-облекчен", каза Матийо Шардон, първи вицепрезидент на Международния съюз на съдебните изпълнители.

Дългове за парно и телефони да се събират без съд, а с ЧСИ, предлагат юристи
СНИМКА: Пиер Петров

Предимствата на модела били, че този тип събиране на вземания "е по-удобен и за кредитора, и за длъжника, тъй като контактуват само с един човек". В някои страни не се плащат допълнителни такси, може да се договори и издължаване на вноски или отсрочка в рамките на 2-3 месеца.

Тамара Гуцуня разказа за опита на Сърбия в събирането на дългове, натрупани от неплатени сметки на потребители. Там съдебни изпълнители действат от 2011 г. Те решават дали да пристъпят към събиране на дълга въз основа на документ (сметка за неплатена услуга, оформена по съответен ред) и на предложение (молба) от фирмата, която си търси парите.

Най-често тя се обръща към съдебен изпълнител, ако сметката не е платена в продължение на 5-6 месеца и след като клиентът е уведомен за нея. По преценка на кредитора дългът може да бъде потърсен и по-рано. 

Съдебният изпълнител уведомява длъжника и му праща покана да плати. Ако това не стане до 2-3 месеца, вече се завежда дело.

Длъжниците имат право да обжалват решението на съдебния изпълнител пред съда. До произнасянето му изпълнението на решението се спира. Ако жалба не е подадена, съдебният изпълнител може да започне изпълнението в 3-дневен срок.

В Сърбия разпределението на делата за комунални услуги се извършва от Камарата на публичните съдебни изпълнители. То става чрез софтуер на принципа на случайния подбор и по азбучния ред, по който съдебни изпълнители са въведени в регистъра.

Камарата е длъжна да отговори на искането на взискателя в 5-дневен срок. Ако не го направи, кредиторът има право сам да избере съдебен изпълнител, в чийто район на действие длъжникът има постоянно или временно местожителство, обясни Тамара Гуцуня, която е член на Изпълнителния комитет на Камарата на публичните изпълнители в Сърбия.

В резултат на прилагането на тази специална процедура в Сърбия дълговете към фирми за комунални услуги намалели. "Има висок процент на събираемост на дълговете, но и косвен положителен ефект за установяване на финансова дисциплина", каза Гуцуня. Увеличили се и случаите на доброволно уреждане на дългове без да се пристъпва към принудително изпълнение.

"Има смисъл да се въведе опростена процедура за събиране на комуналните вземания, за да се спестят разходи на длъжника", коментира Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители в България. На въпрос могат ли и ЧСИ-тата у нас да събират малки вземания, без да се стига до съд, той отговори: "Абсолютно възможно е, стига да има воля на законодателя".

При откриването на конференцията Дичев съобщи още, че междуфирмената задлъжнялост в България продължава да бъде изключително висока.  Висок е и процентът на лошите кредити на банките, които се принуждават да прехвърлят на колекторски фирми огромни пакети от вземания.

За разлика от други държави по света, у нас липсва правна уредба за установяването на факти извън съдебния процес. Във Франция например съдебният изпълнител може да удостовери с констативен протокол състоянието на имот след наводнение от съседа. Издаденият документ има доказателствена сила в съда. Това улеснява гражданите и бизнеса, стана ясно на конференцията.