Манолова: Ще стоя до медицинските специалисти, докато изпълнят исканията им

https://www.24chasa.bg/novini/article/7358617 www.24chasa.bg
Мая Манолова при протестиращите СНИМКА: Пиер Петров

"Ще стоя до медицинските специалисти, докато бъдат изпълнени справедливите им искания", е заявила омбудсманът Мая Манолова на протеста на медицинските специалисти пред Министерството на здравеопазването, цитирана в съобщение на пресцентъра на омбудсмана.

По думите й проблемите на съсловието са трупани с години, но е дошло времето за тяхното разрешаване, защото положението на професионалистите по здравни грижи е станало нетърпимо.

"Отговорността е пред цялото общество, пред тези, които управляват държавата и няма как медицинските специалисти да бъдат заблудени или излъгани, това, което искат е абсолютно справедливо и трябва да им бъде дадено", е посочила Манолова.

Вчера, заедно с протестиращите, тя се е срещнала с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, където е начертан план за решаване на проблемите, но това, с което според нея трябва да се започне незабавно, е изготвянето на методика за формиране на възнагражденията на медицинските специалисти.

"Би следвало ръководството на здравното министерство да разбере, че имаме нужда от тези специалисти, трябва да ги задържим в България и трябва да се направи всичко възможно техните искания да бъдат удовлетворени", е отбелязала Манолова. Трудът им е подценен, заплащането им е унизително, смята тя.

"Изразих публична позиция на възмущение и осъждане на натиска, който се осъществява върху медицинските специалисти, които протестират. Смятам, че това са срамни действия, излагащи за ръководители на болници и представители на местни власти, които си позволяват да натискат хората да не протестират", е отбелязала още Манолова.

По-рано през деня общественият защитник подкрепи и националния протест на медицинските сестри в Кюстендил, припомнят от пресцентъра на омбудсмана.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ужасяващи кадри от втория по големина град в Еквадор – пристанището Гуаякил, на които се вижда как по улиците са подпалвани трупове на жертви от пандемията на Covid-19, обикалят от дни социални мрежи и медии. Макар и историята да звучи шокиращо, видеа във Фейсбук разкриват, че е напълно истинска. Положението в града е отчайващо

Франзуцин се сомоизолира с порно и алкохол в супермаркет в град По, съобщават от полицията в града, цитирани от  РИА Новости. “В неделя сутринта в По беше задържан мъж, който е прекарал цялата нощ затворен в супермаркета, където е употребил алкохол и гледал порнофилми“, гласи полицейската информация по случая

Метод за бързо тестване срещу коронавируса разработи екипът на известният български учен д-р Йонко Мермерски, който от много години живее и работи в САЩ. Новото изобретение е патентовано и дава възможност за напълно неинвазивен тест за диагностика и разделяне на здрави от заразени хора само за скунди