Държавна субсидия само за Главното мюфтийство, не и за сунитите на Генджев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7359023 www.24chasa.bg
Депутатът от ДПС Йордан Цонев СНИМКА: АРХИВ

Само Главното мюфтийство да получава държавна субсидия от минимум 15 млн. лв. Това реши ресорната комисия в Закона за вероизповеданията на второ четене.

До важното уточнение се стигна след тежък спор дали държавата да дава пари и на мюсюлманското сунитско изповедание с лидер Недим Генджев. В Закона за вероизповеданиата досега това не бе уточнено.

Прави се опит всички мюсюлмани да са под една шапка, това е скандално, постави въпроса атакистът Павел Шопов. Изброяването не касае легитимността, то е само за нуждите на субсидията, обясни му депутатът от ДПС Йордан Цонев.

За да се прекрати спорът, депутатите решиха, че в закона изрично ще се запише, че получател е Главното мюфтийство.

“Всички сме съгласни, че правим това упражнение, за да прекратим влиянието на Дианета. Затова изрично сме посочили бенефициентите”, каза Цонев.

Очаквано депутатите се отказаха от амнистия на задълженията на Главното мюфтийство, както се предвиждаше първоначално. Вместо това дадоха 10 г. отсрочка, в която да погаси натрупаните малко над 8 млн. лв. задължения към държавата и НАП за осигуровки. Лихвата върху сумата ще е колкото основния лихвен процент, а в този период няма да тече погасителна давност. Отсрочката се прави с мотива, че по закон мюфтийството не може да получи държавна субсидия, след като има неизплатени задължения.

Отхвърлено бе предложението на патриотите да се забрани чужди държави да правят дарения към мюфтийството и БПЦ. Не се прие и те да бъдат глобявани с до 20 хил. лв., ако вземат пари от трети страни.

Смятаме, че трябва да се забрани вероизповеданията да получават дарения, а не на дарителите да ги правят, коментира митрополит Гавриил.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито