Променят и формулата за личната помощ на инвалидите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7359045 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Томислав Дончев за първи път води заседанието на Националния съвет за интеграция на хората. СНИМКА: Цветелина Стефанова

След като майките на деца с увреждания оспориха точките, се въвежда коефициент според възрастта

Точковата система, по която ще се оценяват хората с увреждания, ще се промени, за да е по-обективна. Така от 1 април се въвежда и коефициент според възрастта на инвалидите, за да няма ощетени, стана ясно след вчерашното заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Това бе едно от исканията на майките на болни деца.

Точковата система ще се прави от социални служители и ще съдържа категории с въпроси, на които ще се дават оценки от 0 до 4. Общият брой точки, които може да събере един инвалид, е 204.

Тези точки ще се умножават по коефициент според възрастта. За децата до 12 г. той ще е 1,556.

Спрямо степента хората ще попадат в 4 ситуации. Тези в първа степен ще получават асистент до 15 ч на месец, за да им помага вкъщи, да ги води на лекар или на работа. Втора степен ще дава право на лична помощ до 42 часа, а трета - до 84. Максималният брой часове - 168, ще е за хората в най-тежко положение.

За следващите две години ще важат още 2 условия - възрастните кандидати за личен асистент да са с над 90% увреждания с право на чужда помощ, а децата - с над 50% с право на чужда помощ.

Въпросите в анкетата включват от това доколко хората могат да се обслужват (да се къпят, готвят, да ползват битова техника), до движат ли се сами. Новото е, че вече ще са съобразени и с възрастта на лицата.

Освен това част от питанията са прецизирани, защото в първия вариант имаше например въпрос дали човек с увреждане може да отиде сам до банката. “Едно дете с увреждане не ходи в тези институции и съответно щеше да получи 0 точки”, посочи Веска Събева от национално представителните организации на хората с увреждания.

Прилагането на индивидуалната оценка трябва да започне от 1 април. След 3 месеца ще се направи анализ и ако е нужно, ще се коригира индивидуалната оценка, обясни социалният министър Бисер Петков.

Промените бяха обсъдени на първото заседание на националния съвет за интеграция под председателството на вицепремиера Томислав Дончев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи