Борисов: БСП изтреби интелигенцията, няма я и днес пред Буров (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7359170 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов говори пред шефа на Европейския парламент Антонио Таяни, кандидата на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер и лидера на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Кристина Кръстева, Брюксел

"За първи път в Европейския парламент има място, посветено на български държавник. За съжаление тези, които приложиха геноцида срещу българския народ и изтребиха цялата българска интелигенция през 1944-1945 г. по лагерите - Белене, Скравена, Ловеч, ги няма и днес. Никой не иска да се помирява, а техните деца и синове напъват да дойдат като троянски коне в Европейския парламент и към ден днешен."

Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на изложбено пространство в Европейския парламент в Брюксел, което вчера бе кръстено на големия български държавник Атанас Буров. В него е и бюстът му, изработен в рекордно кратък срок от скулптора Марин Марков по поръчка на евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП. Заслугата за това в ЕП да има пространство, носещо името на голям българин, е на лидера на групата на ГРЕБ/ЕНП в ЕП Андрей Ковачев, а идеята това да е именно Буров, е на колегата му Андрей Новаков. На събитието присъстваха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, лидерът на групата на ЕНП в ЕП и кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер и внучката на брата на Буров - Иванна Стоянова.

"Няма да си разваляме настроението с тях (БСП, б.а.), защото имаме действително възможност една историческа несправедливост не само да бъде изтрита. Наследницата на Буров може да ви каже какво е страх, какво е да живееш в страх, какво е да живееш без медии и без каквито и да било човешки свободи. Атанас Буров пръв прозира и го казва много ясно, че бъдещето на България е Европа. Разбира се, той е личен приятел и на тогавашния посланик на Съветския съюз, защото е знаел, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, а да бъдем в добри, прагматични отношения. Защото нашата пъпна връв трябва да бъде Европа - така, както е към ден-днешен", продължи в словото си премиерът.

И настъпи БСП и президента Румен Радев: "Наследницата на Буров може да ви разкаже какво е страх, какво е да говориш за права или медийна свобода, обграден със 100 камери, и да кажеш: "Няма медийна свобода." А от сутрин до вечер да те снимат. Идете и я питайте, защото и моето семейство е било преследвано, и на Андрей Ковачев е било такова, и на много други, когато управляваше БСП, която не се е отказала от името и от историята си. Какво значи страх, истински страх? Какво значи да дойдат и да ти вземат къща, всичко, което имаш, и да те изгонят. Безпардонно, без съд, без нищо. Или по-точно с Народен съд. Кога забравиха всичко това?"

Борисов се разпали: "Искаме пак да им го позволим? Колко семейства, интелигенцията, цвета на България. Буров го сочат с пръст, че бил буржоа. А те какви са били - червената буржоазия след 1945 г.? Кои бяха най-хубавите жилища в България? Кой живееше на "Позитано"? Кой живееше на "Оборище", кой живееше в най-скъпите квартали - "Лозенец", "Изток", "Червена армия"? Кой? Родителите на днешните борци за демокрация. Докато на нас в село Банкя ни казваха: "Английският не трябва да се учи. Това е буржоазна работа." И че мерцедесът не е хубав, защото му е кофти двигателят. Това го казваше партийният ми секретар. Ладата изглеждала по-грозна, но на мерцедесът му бил кофти двигателят. Ние всички слушаме. Гледаме - не е така. А нашият министър на вътрешните работи - с мерцедес 500 SEL, и до него - нашите лади и москвичи. А партийният секретар вика: "Моля ви се, кофти му е двигателят." Даже мисля, че е жив и здрав, Радев се казва, охрана е в Археологическия музей. После съм го питал: "Как така ти дойде на акъла, като го гледаш тоя мерцедес, това да кажеш?" А той: "Какво да кажа..." И ние подритваме му гумата и викаме: "Не е толкова хубаво, нашето е по-хубаво."

Борисов подчерта, че кръщаването на пространството от ЕП на Буров е само началото, защото има и много други знаменити и държавници, и хора на изкуството, и хора на културата, допринесли и достойни за това, включително и Джон Атанасов.

"Буров е бил визионер, защитаващ винаги интересите на своята родина, на гражданите й и на Европа. Той е пример за нас и следващите поколения. Благодаря на Андрей Ковачев", заяви в словото си Таяни, който говори пръв на церемонията.

Вебер каза, че Буров му напомня, че най-голямото постижение на Европа е свободата, и изтъкна, че България е ключова за бъдещето на Европа.

"Това е една малка справедливост спрямо поколения българи, които са били демократи, искали са България да бъде в ЕС, част от семейството на свободните и демократични европейски държави, след като бяхме откъснати за десетилетия от тоталитарния режим. Изкарвам благодарност към ръководството на Европейския парламент, които направиха възможно да в ЕП да има място, наречено на български държавник, политик и европеец. Благодаря на евродепутатите от ГЕРБ и фондация "Българска памет", които дариха заедно бюста на Атанас Буров", заяви Андрей Ковачев.

За голямото признание, оказано от Европейския парламент, на церемонията благодари Иванна Стоянова.

Зам. външният министър Георг Георгиев, който е съдействал за изработването в кратък срок и транспортирането на бюста на Буров от София до Брюксел, бе също на церемонията.

"От утре хората вече ще имат заседания и срещи на пространството на Атанас Буров. Единственото, което остави горчив привкус, бе, че много колеги не дойдоха", възмути се от отсъствието на евродепутатите от БСП Андрей Новаков. И продължи: "Да, Буров е десен човек е, но е достоен български държавник, сред най-успешните във времето си и единственият, успял да намали репарациите след Първата световна война."

Наред с всички евродепутати от ГЕРБ, церемонията уважи и зам.-шефът на ВМРО Ангел Джамбазки, който е ЕП е част от групата "Европейски консерватори и реформисти". А Светослав Малинов, представител на бившия Реформаторски блок присъстваше, но отказа да излезе да се снима до бюста на Буров с колегите си от ГЕРБ и с ръководството на ЕП.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните