Съдът: Делото за отнемане на 4 млн. лв. от жената и сина на Бисеров да продължи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7360737 www.24chasa.bg
Христо Бисеров и Ивайло Главинков (с тъмните очила) отиват към следствието.

Очаква се да се отпуши и процесът на КПКОНПИ срещу бившия депутат за 2 млн. лева

Делото за отнемане на имущество от съпругата на Христо Бисеров и сина ѝ Ивайло Главинков ще продължи, реши Върховният касационен съд.

Главинков има общ бизнес със сина на Бисеров от първия брак. Двамата бяха разследвани за пране на пари, а Комисията за противодействие на корупицията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) поиска да се конфискуват активи на фамилията, защото не можаха да докажат произхода на парите си. КПКОНПИ води две дела - едно срещу Мария Бисерова и Ивайло Главинков за 4 млн. лв., и друго срещу тях двамата и Христо Бисеров за 2 млн. лв. Първото е в Софийския окръжния съд, а второто е в градския.

На 17 юни 2016 г. обаче делото срещу Бисерова и Главинков е прекратено. Причината - разследването срещу Главинков за пране на пари не води до резултат и обвиненията срещу него са свалени на 3 февруари 2016 г.

Веднага след падането на обвиненията доведеният син на Бисеров поискал и делото за конфискация да бъде прекратено. Софийският окръжен съд решава, че то не може да продължи, защото разследването не е доказало, че има извършено престъпление.

Комисията обжалва пред Софийския апелативен съд, който на 6 януари 2017 г. потвърждава решението на окръжния. Така делото стига до върховните магистрати.

Те го спират заради тълкувателно дело, образувано по питане може ли да се отнема имущество от хора, срещу които разследванията са прекратени.

В началото на декември върховните съдии излязоха със становище, че не може.

Заради решението се наложи спешна промяна в закона, която влезе в сила през януари.

Затова и делото на КПКОНПИ срещу Главинков и Мария Бисерова е възобновено.

Все още обаче не е подновен другият процес - за отнемане на имущество за близо 2 млн. лв. от Христо Бисеров, съпругата му и Главинков. Той е в Софийския градски съд. Очаква се това да се случи скоро.

Разследването срещу бившия депутат и доведения му син започна в началото на ноември 2013 г. Първо беше за данъчни престъпления и пране на пари. По-късно обаче Бисеров бе обвинен само за неплащане на данъци, недеклариране на сделки и за фалшиви данни в декларацията си пред Сметната палата. През 2015 г. бе оправдан по всички обвинения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.