Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/7360786 www.24chasa.bg
Във Варна вече се състояха няколко борси за сезонна работа по морето, но на тях трудно се намира персонал особено такъв с квалификация. СНИМКА: Лилия Трънкова

Камериерките вземат 800 лв., готвачите в най-скъпите хотели - до 6 хил.

Към проблема със спадащите записвания за почивка на Българското Черноморие това лято се добавя още един - очертава се липса на персонал, показва проучване на “24 часа”.

Вдигат заплати по морето с 10-15%, 6 хиляди работници избягали в чужбина

Конкуренцията на Турция, Египет, Испания и други дестинации за летуване доведе до

спад с около

15-20% на

ранните

записвания

за нашето Черноморие. Оказва се обаче, че заплатите в украинските курорти за готвачи и камериерки това лято ще се изравнят с нашите. Причината е, че немски инвеститори са построили нови обекти в района на Приморское на Азовско море. Досега там властваха полски собственици, които държаха персонала с ниски възнаграждения.

Така че мечтата хора от българските малцинства в Украйна и Молдова да запълнят дупките по нашето Черноморие и така да държат ниски цени на труда може да се окаже напразна.

“Миналото лято получавах 1200 лева като шеф на студена кухня. Храната и спането ми в хотел в Кранево също бяха безплатни. Без българско гражданство обаче

нямаше как да

получавам

социални

осигуровки,

обяснява етническата българка Светлана Николаева от Запорожие. Тя е работила и на Слънчев бряг, където за същата работа е получавала 1000 лева.

Според проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара през изминалото лято от България са отишли да работят в чужбина близо 6000 души, които иначе биха работили по нашето Черноморие. Реализират се основно в САЩ, Германия, Гърция и Кипър.

“Обикаляме всички възможни трудови борси, за да открием желаещи да работят в бранша. Миналата година

успяхме да

намерим само

един служител

от всички борси,

които посетихме. Защото не става въпрос само за желание за работа, а и за възможностите на кандидата. Ние търсим хора поне с два чужди езика, а студенти, които учат туризъм, масово говорят само английски”, обясни Снежана Илиева, управител на хотел в Златни пясъци. Повишението на възнагражденията е единственият начин туристическият бранш да спаси сезона от провал и по Северното Черноморие възнамеряват да вдигнат заплатите с 10-20% в зависимост от длъжността и категорията на базата, а по Южното - с между 10 и 15%.

Има мениджъри, които дават до 40% повече на хора, на които разчитат и

искат да

задържат в

екипите си,

каза за “24 часа” Павлин Косев, хотелиер и председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна.

По думите на Косев кандидатите за служители вече са започнали да избират не само мястото, на което искат да работят, а и работодателите си. Проучват предварително всичко - дали са коректни, в какви рамки е възнаграждението, има ли социални придобивки.

Миналия сезон заплатите на наемните работници по морето също се увеличиха, но с много малко. Заплатите на камериерките например са достигнали 800 лв. месечно. Проблемът е, че вече няма бакшиши, защото шефките на смените минават по стаите и обират всички банкноти, оставени от доволните туристи, оплакаха се служителки.

По-големи заплати по курортите вземат готвачите. Един пицар на Златни пясъци миналата година например получаваше

по 1600 лева на

месец, но без

осигурено спане

Други са условията за главните готвачи в елитните ресторанти. Те могат да стигнат и до 5000 лева, като в тази заплата не влизат възнагражденията за помощник-готвачите, които обикновено шефът води със себе си като бригада.

Баснословните заплати за готвачи от по 8-10 хил. лв. обаче са мит. Най-скъпоплатените шефове по Южното Черноморие например се разписват срещу фиш от 6 хил. лв., но става въпрос за мастър шеф в 3-4 ултраскъпи хотела. Обикновено 4 и 5-звездните дават най-много до 4 бона и рядко 5, около 3-3500 лв. е средната заплата в реномираните бази.

Без допълнителните екстри сервитьорите по Южното Черноморие получават около 800 лв., в които не влизат бакшишите. Някъде има и келнери, които работят на минамална заплата, но им дават и 5% от оборота.

От своя страна наемането на чужденци е трудно и заради проблема с визите. Украинците например могат да разчитат на 6-месечни български визи, но гражданите на Молдова - само на 3-месечни. Този срок не е достатъчен, за да дойдат да работят тук през целия сезон, защото той официално почва в средата на май и свършва към 15 септември.

Че

сезонът това

лято ще е

труден,

призна на среща с бранша в четвъртък вечерта и туристическият министър Николина Ангелкова.

“Статистиката е тревожна, макар че още е много рано да се прави цялостна прогноза”, каза тя. Според Ангелкова за разлика от Южното по-драматична била ситуацията по Северното Черноморие, където отчитали по-голям спад на ранните записвания. Освен конкуренцията тя отчете и фалита на “Ер Германия” и на друга малка полска компания.

“Ежедневно се борим да привлечем вниманието на всички големи туроператори към България, но очевидно това лято ще е истинско предизвикателство”, каза Ангелкова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко