Илхан Кючюк: Младите либерали ще имат ключова роля за глобализиране на свободата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7360831 www.24chasa.bg
Илхан Кючюк и Мустафа Карадайъ Снимки: Десислава Кулелиева

Младежко ДПС е домакин на конгреса на Международната федерация на либералната младеж

"Светът се променя и то радикално. И най-старите демокрации в света са застрашени от ерозия. Все по-често виждаме, че макар и утвърден през годините, един ред може да бъде поставен под въпрос. Светът иска промяна. Но не просто обикновена промяна, а драстична, радикална промяна."

Това каза евродепутатът и председател на Младежкото Движение за права и свободи Илхан Кючюк по време на откриването на 45-ия конгрес на Международната федерация на либералната младеж в София, чийто домакин е Младежко ДПС с подкрепата на Фондация за свободата "Фридрих Науман".

По думите на Кючюк е налице сериозен сблъсък. "От една страна е голямото желание за промяна, а от друга страна - стоенето в зоната на политическия комфорт. Стоейки пасивно, наблюдавайки безучастно от ъгъла, нещата няма да се получат. Всички искаме да живеем добре, ако може най-добре, но същевременно някой друг да ни свърши работата. Ниe трябва да бъде промяната, която искаме да видим", допълни още българският евродепутат.

"Ние в Младежко ДПС сме на мнение, че никой политик не заслужава доверие и подкрепа, ако не знае как ще изглежда неговото общество след 10, 15 или 20 години. Това означава, че той няма визия за развитие".

Кючюк определи бъдещата роля на младите либерали като "ключюва". "Идеята за глобализиране на свободата намира много сериозни пречки, младите либерали искат да глобализират свободата и то в момент, в който световният мир е поставен под въпрос", каза той.

В откриването на конгреса участие взе председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, който сподели, че като първи председател на Младежко ДПС е особено развълнуван, че днес организацията е домакин на събитие от такъв мащаб.

"Представителната демокрация днес е изправена пред редица предизвикателства. Налице е криза на традиционните идеологически субекти, отказ на гражданите от участие в избори, политически екстремизъм, популизъм. Все повече намалява доверието на гражданите в управляващите политици.

"Професионалната политика трябва да се допълни с механизми, които поставят гражданите в центъра на демократичното вземане на решения. Включването на активните и свободни граждани във формирането на политически решения и контрола на тяхната реализация ограничава всесилието на политическите елити", каза още Карадайъ.

За IFLRY:

IFLRY е глобална организация на либерални младежки и студентски структури от цял свят. Главната мисия на IFLRY e „Глобализирането на свободата“ чрез:

- защита на либералните ценности на международно ниво;

- насърчаване на либералната демокрация чрез обмен на идеи и най-добри практики на международно ниво;

- подкрепа за членовете на IFLRY в организирането на тематични събития и мероприятия, за да се постигнат горните две цели в специфична политика или определен район.

Корените на IFLRY датират от 20-те години на миналия век, когато се провеждат редица международни срещи между либералните младежки организации. Първоначално организацията е официално учредена в Кеймбридж, Великобритания, през 1947 г. под името Световна федерация на либералната и радикална младеж (СФЛР).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На странна молба за помощ станаха свидетели пътниците на софийското метро. Столичанин с табела на врата подчертаваща нуждата му от наркотици и билки посрещаше забързаните граждани на входа на метростанция Сердика. Дали обаче някой е откликнал на молбата му не е

Вратарят на "Аталанта" Пиерлуиджи Голини бе зарязан от сексапилната си половинка. Джулия Проведи сама обяви края на връзката им. "Предпочитам да го кажа аз - написа тя в инстаграм. - Двамата с Пиерлуиджи скъсахме днес. Причините са лични. Със сигурност всеки вестник и сайт ще ви съобщават защо, но истината знаем само аз и Пиерлуиджи.

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,