Проблем! Не стигат детски лекари, хирурзи, алерголози - риск за населението на цели области

https://www.24chasa.bg/novini/article/7363009 www.24chasa.bg
Анализът налага и извода, че лечебните заведения не могат да покриват разходите си с приходите от осъществяваната дейност. СНИМКА: Pixabay

Враца, Плевен и Сливен в криза за специалисти. Медицинската ДАНС хвана болниците в близо 900 нарушения повече през 2018 г. спрямо предходната година

Редица нарушения в болниците, затруднен достъп до специализирана медицинска помощ в различни части на страната, занижено качество на оказваната грижа и невъзможност лечебните заведения да покриват разходите си с приходите от осъществяваната дейност.

До тези изводи стига последният доклад на Изпълнителна агенция “Медицински одит” след извършени от контролния орган проверки на дейността на лечебните заведения у нас.

Общо 778 проверки са извършени от т. нар. медицински ДАНС през 2018 г. От тях 744 са по сигнали, като най-много са тези от гражданите, следвани от здравното министерство и МВР, ДАНС, прокуратура.

Установени са

1230 нарушения

- с 892 повече от тези през 2017 г.

От тях 846 били в пловдивската частна болница “Тримонциум”, пише в доклада.

Основните сигнали от граждани са свързани с настъпили проблеми в здравословното състояние и смърт на родилки и бебета. През 2018 г. ИАМО е проверилa 27 подобни казуса. От тях 16 са за починали новородени. През 2017 г. агенцията е разследвала само два такива случая.

Сред посочените в доклада на медицинския данс резултати от проверките присъства и сливенската МБАЛ “Д-р Иван Селимински”, където през август 2018 г., ден след като роди първородната си дъщеря, почина Ренета Томова. В него се посочва, че “оказаната медицинска помощ на родилката не е в достатъчен обем и качество. Образувано е административнонаказателно производство”. До същия извод контролните органи стигат и при още 7 случая. Те правят и заключение, че “с влизането в сила на Наредба 19 от 2014 г., регламентираща тогава медицинския стандарт по “Акушерство и гинекология”, е било отменено изискването за задължителна връзка между нивата на компетентност на структурата по АГ с това на структурата по неонатология, което е предпоставка за намаляване на качеството на диагностично-лечебния процес при новородени”. Тази наредба бе отменена през 2016 г.

Нарушения са открити и в Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания. Близки на 5-има пациенти, починали, след терапия там, подадоха през 2018 г. сигнали до ИАМО, че смъртта им се дължи на вътреболнична инфекция. Затова агенцията започна проверка на организацията на работа, лечението и хигиената. Тя установява редица нарушения, образувано е производство и са отправени препоръки за отстраняването им.

“Въпреки това не са

предприети действия

от страна на

ръководството”,

пише в доклада.

Недостигът на различни специалисти, както и неравномерното им териториално разпределение, поставяt в риск осигуряването на нужните за населението конкретни медицински грижи, установят одиторите. Рисковите специалности са паразитология, неврохирургия, кардиохирургия, алергология, педиатрия и почти всички детски специалности, токсикология, имунология, нуклеарна медицина, лицево-челюстна хирургия, пластично-възстановителна и естетична хирургия, медицинска генетика, лъчелечение, ангиология и почти всички детски специалности.

Враца е една от областите с най-затруднен достъп до специализирано лечение, тъй като там липсват специалисти по 22 медицински специалности. В доклада се посочват още Плевен и Сливен, но там липсата се изразява в съответно специалисти по 5 и 8 медицински специалности.

“Анализът налага и извода, че лечебните заведения не могат да покриват разходите си с приходите от осъществяваната дейност и натрупват задължения, което води до тяхната декапитализация. Влошеното икономическо състояние оказва влияние върху качеството на медицинската услуга и състоянието на болниците”, пише още в документа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.