„Вила Ямбол“ пази духа на виното

https://www.24chasa.bg/novini/article/7363446 www.24chasa.bg

Избата е първенец по спечелени медали на световни винени конкурси

„Вила Ямбол“ е една от най-старите изби в Южна България с традиции във винопроизводството от 1924 година.

Всичко започва от специалното внимание и ежедневните усилията по отглеждане и развитието на гроздето, защото, както казват добрите винари – „хубаво вино се прави от хубаво грозде”. Избата управлява близо 10 000 дка лозови масиви и работи с над 14 вида различни сортове – както световно популярни, така и типично български - Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пети Вердо, Мавруд и други.

Гордост за производителя е и фактът, че първата мускатова ракия – „Стралджанска“, е дестилирана именно при тях и неслучайно заема почетно място в портфолиото и до днес.

В производствената база в Ямбол е и собствената работилница за бъчви, където един от най-старите бъчвари – 89-годишният бай Вълчо, предава тънкостите на занаята си на по-младите колеги.

Изба „Вила Ямбол” е една от най-обичаните родни изби. Тя е популярна на пазара с винените серии Villa Yambol и Kabile.

Kabile е кръстена на античен тракийски град, който се намира само на няколко километра от самата изба. „Богатите традиции на нашия регион винаги са ни вдъхновявали да правим вино. Така се роди идеята за Kabile – да предадем едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка. Не е случайно, че в нашия край няма къща без лозе“, споделят от усмихнатия екип на винарната. Той се ръководи от изпълнителния директор Красимир Аврамов, който е и главен енолог. Любопитна подробност е, че технологичният отбор на винарната се състои само от дами.

Реално признание за световното ниво и качества на производство във „Вила Ямбол“ са десетките международни награди, които родната изба всяка година носи за България. Последните добри новини дойдоха от престижния Vinalies Internationales 2019. Там избата спечели 8 от 17-те медала за родни вина, в това число и два златни за червените вина в серията Kabile.

През февруари избата спечели и два медала на престижния винен конкурс SAKURA AWARDS - Japan Women’s Wine Awards 2019. Със злато бе оценено Villa Yambol Шардоне, а със сребро - Villa Yambol Каберне Совиньон 2017.

“Вила Ямбол“ изнася български вина на 31 международни пазара.

От есента на тази година се очаква производителят да предложи и три нови тероарни вина във висок ценови клас – от лозовите масиви до Болярово, Тенево и Тополица. Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Той представлява комбинацията от почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта..

Така “Вила Ямбол“ ще демонстрира още по-ярко силата на своя регион в правенето на първокачествени вина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи