„Вила Ямбол“ пази духа на виното

https://www.24chasa.bg/novini/article/7363446 www.24chasa.bg

Избата е първенец по спечелени медали на световни винени конкурси

„Вила Ямбол“ е една от най-старите изби в Южна България с традиции във винопроизводството от 1924 година.

Всичко започва от специалното внимание и ежедневните усилията по отглеждане и развитието на гроздето, защото, както казват добрите винари – „хубаво вино се прави от хубаво грозде”. Избата управлява близо 10 000 дка лозови масиви и работи с над 14 вида различни сортове – както световно популярни, така и типично български - Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пети Вердо, Мавруд и други.

Гордост за производителя е и фактът, че първата мускатова ракия – „Стралджанска“, е дестилирана именно при тях и неслучайно заема почетно място в портфолиото и до днес.

В производствената база в Ямбол е и собствената работилница за бъчви, където един от най-старите бъчвари – 89-годишният бай Вълчо, предава тънкостите на занаята си на по-младите колеги.

Изба „Вила Ямбол” е една от най-обичаните родни изби. Тя е популярна на пазара с винените серии Villa Yambol и Kabile.

Kabile е кръстена на античен тракийски град, който се намира само на няколко километра от самата изба. „Богатите традиции на нашия регион винаги са ни вдъхновявали да правим вино. Така се роди идеята за Kabile – да предадем едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка. Не е случайно, че в нашия край няма къща без лозе“, споделят от усмихнатия екип на винарната. Той се ръководи от изпълнителния директор Красимир Аврамов, който е и главен енолог. Любопитна подробност е, че технологичният отбор на винарната се състои само от дами.

Реално признание за световното ниво и качества на производство във „Вила Ямбол“ са десетките международни награди, които родната изба всяка година носи за България. Последните добри новини дойдоха от престижния Vinalies Internationales 2019. Там избата спечели 8 от 17-те медала за родни вина, в това число и два златни за червените вина в серията Kabile.

През февруари избата спечели и два медала на престижния винен конкурс SAKURA AWARDS - Japan Women’s Wine Awards 2019. Със злато бе оценено Villa Yambol Шардоне, а със сребро - Villa Yambol Каберне Совиньон 2017.

“Вила Ямбол“ изнася български вина на 31 международни пазара.

От есента на тази година се очаква производителят да предложи и три нови тероарни вина във висок ценови клас – от лозовите масиви до Болярово, Тенево и Тополица. Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Той представлява комбинацията от почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта..

Така “Вила Ямбол“ ще демонстрира още по-ярко силата на своя регион в правенето на първокачествени вина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,