За 8 секунди машина почиства книга от акари и бактерии в библиотеката на Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7364958 www.24chasa.bg
Директорката на библиотеката Мария Бенчева демонстрира как работи уредът - само с натискане на едно копче.

Уредът работи с ултравиолетови лъчи. Вентилатор в камерата му разлиства тома и всичко мръсно и ненужно пада

Отиваш в библиотеката в Бургас и заемаш книга за четене. Вместо прашасал том получаваш обезпаразитен екземпляр - без акари и бактерии, които се трупат от дългото стоене по рафтовете и често предизвикват алергични реакции с кихане и кашляне у читателите.

Камерата на уреда

Преди седмици регионалната библиотека “Пейо Яворов”, единствена в България, засега, бе оборудвана със специална машина за почистване на книгите и предизвика одобрението на читателите си.

Уредът във формата на средно голям хладилник е поставен във фоайето на читалнята. Веднага се набива на очи с цветните лепенки с инструкции по корпуса, които подсказват, че не е кафемашина да пуснеш монета за ободряваща напитка.

“Още в първия ден, когато я монтирахме, младите се ориентираха към нея. Без да питат как работи, веднага започнаха да я ползват”, обяснява директорката на библиотеката Мария Бенчева.

Машината е изключително лесна за ползване - поставяш книгата в горната камера, натискаш копчето, тя светва и след 8 секунди изгасва. Отваряш и получаваш напълно почистена книга от прах и бактерии.

Уредът работи с ултравиолетови лъчи и почиства издъно книжните листове. Докато са в камерата, вентилатор ги разлиства и всичко мръсно и ненужно пада от тях. Машината чисти и издания в по-голям формат.

Освен това е

лесна за

поддръжка -

работи без

консумативи,

като на 6 месеца се сменят само лампата и филтърът.

Има възможност дори да подава книгите ароматизирани, но в Бургас още не са пуснали капсула с дъх на роза или ягода например.

За една седмица и по-възрастните читатели се научили да я ползват. В началото вместо копчето в средата на корпуса натискали иконата за включване, обозначена на инструкциите по лепенките. После обаче с охота пъхали книгите в камерата за почистване.

“Особено в дни

с грипна

епидемия

този уред е

изключително

полезен и

предпазва

от зарази, защото читателите кихат и кашлят и така чрез книгите се пренасят вирусите”, казва Бенчева.

Машината е закупена от Турция и с доставката в Бургас през митницата излиза около 10 хил. лв. За съществуването на подобен уред служителите на “Пейо Яворов” разбрали случайно при посещението си в библиотеката в Одрин за Деня на будителите миналата година.

“Поинтересувахме се какъв е този уред, в който читателите пъхат книги и после ги вадят. Така разбрахме, че е почистваща машина, което ни се стори интересно и решихме и в Бургас да се оборудваме с такава.

От дума на дума разбрахме, че е произведена в Турция, и започнахме да издирваме производители и търговци”, обяснява директорката на библиотеката.

Така попаднали на турски сайт, превели парите и я поръчали с доставка. Уредът пристигнал за седмица, опакован чисто нов пред входа на библиотеката на бул. “Богориди”.

“Докато дойде, имахме големи притеснения. Все пак сумата е голяма, а подобни уреди не са били поръчвани досега в България, но рискувахме”, казва Бенчева.

Тъй като такава машина не е внасяна, на митницата се чудели как да я обмитят.

Почистващи машини имат и други библиотеки в страната, но за разлика от бургаската работят като прахосмукачка. Чистят само праха, и то с четчици, които повреждат книгите - особено тези с меки корици.

Затова новината за уреда в Бургас бързо се разчула сред другите ведомства в страната и започнали да се обаждат как да се сдобият с такъв уред. Освен за библиотеки е много полезен и за музеи, които също работят с по-стари документи и книжа.

В “Пейо Яворов”

смятат да

обезпаразитят

целия си книжен

фонд, който е

над 600 000 тома

Надяваме се това да стане и с помощта на читателите - колкото повече идват, толкова по-бързо ще го почистим чрез книгите, които заемат и слагат в машината, казват служители. От ведомството дори обмислят възможността да предоставят като услуга и чистене на книги от домашната библиотека.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.