Незаконно уволнените без отпуск, ще отстоява България пред ЕС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7364999 www.24chasa.bg
Чавдар Христов

КНСБ: Такава позиция означава отнемане на права

Незаконно уволнени служители, върнати от съда на работа, да нямат право на платен годишен отпуск и парично обезщетение за времето, в което са отстранени. Тази позиция ще защитава правителството пред Съда на Европейския съюз, алармираха синдикатите от КНСБ.

“Спopeд Koдeкса на труда право на платен годишен отпуск се придобива, когато има натрупан стаж най-малко за 8 месеца. Щом имаш трудов стаж, ти се признава правото на отпуск и трупаш - по ден, два всеки месец, докато достигнеш минималните 20 дни”, обясни зам.-председателят на КНСБ Чавдар Христов. Той бе категоричен, че правителството е трябвало да обсъди становището със социалните партньори в тристранката. И предупреди, че казусът с платения отпуск след майчинство е идентичен. Отдавна има съпротива у бизнеса и за това обезщетение, но майката не почива, тя е заета 24 часа с детето - храни, облича, дундурка, при това без почивка, обясни образно Христов.

От КНСБ настояват приетата от правителството в сряда позиция да не се изпраща на съда в Люксембург, а да бъде обсъдена спешно със социалните партньори и да се прати коректно становище.

Управляващите трябва да си припомнят, че който сее вятър, ще жъне бури, предупреди синдикалистът и допълни, че “социалната среда не е блато да джапаш в него с ботуши в името на нечии интереси”.

“Бием тревога! Ако допуснем злото сега да се качи на миндера, после ще се качи и по-нагоре”, обяви Христов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.