Дъщерята на уморения от Черната вдовица го обявила за издирване 2 г. след смъртта му

https://www.24chasa.bg/novini/article/7365752 www.24chasa.bg
Подсъдимата Веселина Гинева и дъщеря й Ваня /на втори план/ чакат пред съдебната зала. До тях са наблюдаващият прокурор Ангел Георгиева и адвокатката на Гинева Веселина Василева. Снмика:Елена Фотева

През юни, 2016 г., почти 2 г. след смъртта на бившия инженер от Нефтохим Димитър Миразчиев, дъщеря му Ваня го обявява за издирване. Младата жена се усъмнила, след като на няколко пъти безуспешно се опитвала да разбере от майка си - подсъдимата Веселина Гинева, къде точно се намира баща й.

Това разказа в Бургаския окръжен съд днес Ваня Миразчиева, с чийто разпит започна същинският процес срещу бившата начална учителка, станала известна с прозвището Черната вдовица заради ужасяващите престъпления, в които е обвинена. Тя ще отговаря пред съда за противозаконно лишаване от свобода / държала Димитър заключен в стая със заковани прозорци/, за убийство и измама.

"Повдигнатото обвинение в убийство е извършено спрямо лице в безпомощно състояние, по особено мъчителен начин, с користна цел и предумишлено", заяви наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев.

Още от есента на 2014 г. Веселина твърдяла пред дъщеря си, че Димитър е настанен в дом за възрастни в Карнобат. Успяла лесно да поддържа заблуждение у Ваня, тъй като по онова време тя била стюардеса, пътувала в чужбина, а за известно време дори работела в Саудитска Арабия.

Едва след задържането на Гинева през август, 2016 г., става ясно, че Димитър Миразчиев е издъхнал още  на 2 август, 2014 г. И че измършавялото му от недохранване тяло е натъпкано от Веселина в контейнер на колелца, с който тя изминава близо 2 км. в нощта срещу 3-ти август, преди да го захвърли край жп прелез в Морската градина, близо до Колежа по туризъм.

От смъртта на Миразчиев до ареста на Черната вдовица тя 28 пъти тегли пенсията му, която надхвърля 900 лв. За година и половина Гинева ощетява НОИ с над 20 000 лв., поддържайки в заблуда институцията, че бившият й съпруг е жив. Тя се сдобила с пълномощно, подписано от Димитър през 2013 г, когато изявила желание да го гледа в апартамента си в к-с "Лазур".

Въпреки тежките обвинения, повдигнати на Гинева, дъщеря й Ваня Миразчиева се опита по всякакъв начин да защити майка си. По своя воля тя бе разпитана в съда, но запитана дали Веселина е споделила с нея, че Димитър е в дом, първоначално отказа да отговори, за да не навреди на подсъдимата. В крайна сметка обаче Ваня Миразчиева потвърди, че близо 2 г. Веселина Гинева твърдяла, че баща й е добре, настанен в дом за възрастни хора в Карнобат. Дълго Веселина не казвала името на дома, а Ваня се опитала сама да открие баща си, като се обаждала по телефона на няколко места в Карнобат. В един от домовете през лятото на 2016 г. й казали, че полицията също разпитва за човек с такова име, но той никога не е бил при тях. Едва тогава Ваня отишла в полицията.

Пред съда днес тя разказа, че видяла баща си за последно през пролетта на 2014 г. Той вече бил преместен в жилището на майка й в к-с "Лазур", където според държавното обвинение е бил уморен от глад и неоказване на адекватна медицинска помощ.

Година по-рано - по Великден, 2013 г.,  Ваня заварила баща си в окаяно състояние в жилището му в к-с "Славейков". "В апартамента миришеше на урина и изпражнения. Баща ми беше на легло, не можеше да става. По главата му имаше хлебарки. Хигиената в жилището беше занемарена. Баща ми каза, че за него се грижи Костадин Боев, той имал ключ от жилището, аз нямах. Поговорихме, имаше ситни рани по главата - бил паднал пред стълбището. Баща ми ме молеше да му купя бира. При предното ни виждане през 2011 г. ми се стори, че злоупотребява с алкохола. На следващия ден отидох пак при него. Тогава  ми сподели, че Боев го чакал да умре, не се грижел за него, а му харчил пенсията - имал пълномощно за нея. Реших, а и майка ми беше съгласна, да преместим баща ми при нея в к-с "Лазур", разказа Ваня Миразчиева.

Разпитът на 39-годишната жена продължи близо 2 часа. Дъщерята свидетелства, че майка й се е грижела добре за Димитър, сменяла му сама превръзките на голяма открита рана на гърба, получена от залежаването в к-с "Славейков", а баща й бил доволен. При последната им среща през пролетта на 2014 г. й направило впечатление, че паметта на Димитър сякаш се губела, говорил за умрели роднини като за живи хора. "Пак искаше алкохол, погледът му шареше. Бях забранила на майка ми да му купува", каза Ваня. Заради несъответствие между показанията й, дадени в хода на досъдебното производство и днес, в съда по искане на прокуратурата бяха прочетени показания на Ваня Миразчиева от 2017 г. В тях младата жена разказва как при едно от посещенията при баща й в к-с "Лазур" той се е опитал да напусне жилището, оплакал се, че не искал да живее с Веселина под един покрив.

Според разследващи Димитър е бил държан като пленник от бившата си жена, с която се развел през 2005 г. Преди Черната вдовица да закове прозорците Димитър хвърлял бележки, в които молел за помощ и пишел, че е гладен.

Силно разложеният труп на бившия инженер е открит през 2016 г. от работници по чистотата. Днес двама от тях бяха призовани в съда. Делото продължава и в момента, предвидено е показания да дадат общо седем свидетели, между които бивши колеги на жертвата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си