Евродепутатите отмениха местенето на стрелките от 2021 г. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7365937 www.24chasa.bg

Механизъм за координация ще следи да има координация, за да не се объркат търговията и полетите

Всички държави членки трябва да предприемат действия за премахване на сезонната промяна на часовото време през 2021 г. Това реши Европейският парламент днес, като прие с голямо мнозинство предложението на Комисията по транспорт и туризъм на ЕП за премахване на сезонната промяна на часа.

Държавите членки трябва да изберат между лятното или стандартното часово време. Тези, които предпочетат лятното, ще превъртят окончателно часовниците си последната неделя на месец март 2021 г. Страните, които се спрат на стандартното часово време, ще го фиксират последната неделя на октомври 2021 г.

„Ние си свършихме работата, сега държавите членки трябва да намерят общ подход по този въпрос възможно най-бързо. Гражданите споделят, че са уморени да сменят часа два пъти годишно, не искат повече вмешателство в техния биоритъм. Трябва да приемем това много сериозно - особено предупрежденията на лекарите за опасностите за здравето, причинени от тази промяна на времето”, заяви чешкият евродепутат Павел Свобода, отговорник по въпроса от страна на групата на ЕНП. „Широко известно е, че въвеждането на промените в часа преди години не е довело до очакваните ползи, като например в сферата на енергоспестяването. Напротив, има данни, че това е пагубно за човешкото здраве. Следователно групата на ЕНП призовава държавите членки да се споразумеят за премахване на сезонната промяна на часовника през 2021 г.”, добави Свобода.

Според приетото днес решение държавите членки трябва да уведомят Европейската комисия най-късно до 1 април 2020 г., ако възнамеряват да въведат промени спрямо настоящата им практика. Преди това ще бъде създаден механизъм за координация, за да се гарантира, че те ще вземат съгласувано решение, тоест ще се координират помежду си, за да гарантират, че функционирането на единния пазар няма да бъде възпрепятствано, обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Механизмът ще се състои от по един представител за всяка държава членка и един представител от Европейската комисия. „Ако се координираме, можем да намерим добро решение за всички държави членки. Целта е да се избегнат значителни смущения във функционирането на вътрешния пазар поради различията в часа, например с разписанията в транспортния сектор или разписанията на полетите на авиокомпаниите”, заяви Павел Свобода.

Ако възникнат значителни проблеми поради сроковете, определени от държавите членки, Европейската комисия има правото да предизвика 12-месечно забавяне на законодателството, за да го промени с цел справяне с проблемите.

В онлайн допитване на Европейската комисия, проведено миналата година, повече от 80% от участниците е него изразиха подкрепата си за премахването на сезонната промяна на часа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Уейн Рууни отново загази. Нападателят на "ДС Юнайтед" беше изловен да влиза в асансьор на хотел с жена в 05,30 ч. сутринта след 7-часово парти с други играчи. Това се случи след загубата на неговия тим от "Ванкувър" с 0:1. 33-годишният бивш национал на Англия едва спаси брака си на няколко пъти, след като в медиите се появиха доказателства за

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на