Стратегията за ромите на Каракачанов влиза в Министерския съвет до седмица (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7366162 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов СНИМКА: Румяна Тонева

Близо 1 млрд. лева разходвани за интеграция в последните години, но без резултат, подчерта вицепремиерът

Най-късно следващият понеделник ще внеса стратегията в деловодството на Министерския съвет. Това обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов по време на кръгла маса за стратегията за интеграция на ромите, която бе изготвена от партията му ВМРО.

Сред основната част на предложенията в стратегията са спиране на помощите за ромите при отказ за започване на работа, при спиране на децата от училище, злоупотреби със социални помощи. Предвижда се и тази част от тях, които са навършили 18 г. и не са завършили основно образование да бъдат задължавани да се връщат в училище и да изпълняват образователно-трудова повинност. За многодетните майки, който са оставили повече от две от децата си за отглеждане в дом, се предлагат и безплатни мерки за ограничаване на раждаемостта, както и да се премахва статута им на “самотни майки”.

Спешни проверки и описи на незаконните постройки в гетата също са залегнали сред предлаганите мерки.

Близо 1 млрд. лв. са изразходвани за интеграция на ромите през последните няколко години, но без резултат, обяви Каракачанов в началото на срещата. И допълни, че това не е точната сума, защото отчет не се водел. По сметки на ВМРО обаче за последните 5 г. държавата дала 197 млн. лв., а по други програми за същия период от различни организации са влезли близо 619 млн. лв.

Няма данни и колко пари са отишли за персонала в администрацията. Тя е около 500 души. Ако броим така че да вземат минимални заплати, то за възнагражденията и осигуровките им отиват 5 млн. лв., допълни той. Подчерта, че в момента у нас има два действащи документа за интеграция на ромите, но повече били в посока на това българите да станат по-толерантни към ромите, а не ромите да се интегрират в обществото.

“Имаше реакции, че концепцията била противозаконна. Това било фашизъм и тн. Никой обаче не успя да открие текст, който да противоречи на закона”, категоричен бе лидерът на ВМРО.

Очаквайте подробности!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа