Европейският парламент одобри новите правила за авторското право в интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7366163 www.24chasa.bg

Творците и издателите на новини вече с печалба от тази на интернет гигантите

Кристина Кръстева, Страсбург

Творците и издателите на новинарски издания ще разполагат с правомощия при сключването на лицензионни договори с интернет платформите като ютюб или новинарските агрегатори като гугъл нюз и фейсбук.

Това право те добиват с директивата за авторското право в интернет, която бе приета на днешното заседание на Европейския парламент в Страсбург с 348 гласа "за", 274 "против" и 36 "въздържал се".

Така се финализира процесът, който започна през 2016 г. и по който през февруари тази година се стигна до предварително споразумение. Той бе проведен под стриктния контрол на еврокомисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която присъства днес и на дебата, и на гласуването в пленарната зала на Европарламента.

Оттук нататък на ход са страните членки на ЕС. Идните седмици националните парламенти трябва да приемат споразумението. След като това стане, във всяка страна членка решението на депутатите трябва да бъде публикувано в по едно официално издание. Държавите имат на разположение 2 г., за да въведат правилата.

Целта на директивата е да гарантира, че правата и задълженията на авторското право се прилагат и в интернет. В същото време тя ще е гарант и за свободата на изразяване в мрежата.

Според директивата технологичните гиганти трябва да дават част от печалбата си на творците и журналистите. Тя защитава правата на държателите на авторско право като музиканти, изпълнители, сценаристи и новинарски продуценти, които ще получават по-справедливо възнаграждение, когато произведенията им се качват на платформите.

Споделянето на откъси от новинарски статии обаче е специално изключено от обхвата на директивата - то може да продължи, както и досега. Условието е те да са много кратки.

Връзките към новинарски статии, придружени от "отделни думи или много кратки извлечения", могат да бъдат споделяни свободно, решиха евродепутатите.

Журналистите трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, което постъпва в новинарските издателства. Творците и издателите на новини ще имат правото да се договарят с интернет дружествата, се посочва в приетия текст.

Носителите на права - музиканти, изпълнители и автори на текстове (творци), както и издателите на новини, ще могат да договарят с интернет дружествата своето възнаграждение за използвания им труд. Издателите на новинарско съдържание ще могат да сключват споразумения от името на журналисти за използването на новини от т. нар. новинарски агрегатори - сайтове, които не произвеждат, а възпроизвеждат съдържание.

Споделянето на откъси от новини е изрично изключено от промените и остава, както е било досега. "Откъсите" - "много кратки" статии, ще продължат да излизат в Гугъл нюз или Фейсбук. Качването в мрежата на защитена творба с цел цитиране, критика, рецензия, карикатура, пародия или пастиш, не е обхванато от новите изисквания. Качването на творби в онлайн енциклопедии с нетърговска цел, например в Уикипедия (Wikipedia), или в платформи със софтуер с отворен код, ще бъде изключено от промените.

Авторите и изпълнителите ще могат да изискват допълнително възнаграждение от разпространителя на правата им, когато първоначално договореното възнаграждение е несъразмерно ниско в сравнение с ползите, получени от разпространителя.

Ограниченията за авторско право няма да се прилагат за преподаване или за онагледяване. Авторският материал ще може да бъде използван безплатно за защита на културното наследство. Произведенията извън търговско обращение могат да бъдат използвани, когато не съществува лицензираща организация за съвместно управление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.