Европейският парламент одобри новите правила за авторското право в интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7366163 www.24chasa.bg

Творците и издателите на новини вече с печалба от тази на интернет гигантите

Кристина Кръстева, Страсбург

Творците и издателите на новинарски издания ще разполагат с правомощия при сключването на лицензионни договори с интернет платформите като ютюб или новинарските агрегатори като гугъл нюз и фейсбук.

Това право те добиват с директивата за авторското право в интернет, която бе приета на днешното заседание на Европейския парламент в Страсбург с 348 гласа "за", 274 "против" и 36 "въздържал се".

Така се финализира процесът, който започна през 2016 г. и по който през февруари тази година се стигна до предварително споразумение. Той бе проведен под стриктния контрол на еврокомисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която присъства днес и на дебата, и на гласуването в пленарната зала на Европарламента.

Оттук нататък на ход са страните членки на ЕС. Идните седмици националните парламенти трябва да приемат споразумението. След като това стане, във всяка страна членка решението на депутатите трябва да бъде публикувано в по едно официално издание. Държавите имат на разположение 2 г., за да въведат правилата.

Целта на директивата е да гарантира, че правата и задълженията на авторското право се прилагат и в интернет. В същото време тя ще е гарант и за свободата на изразяване в мрежата.

Според директивата технологичните гиганти трябва да дават част от печалбата си на творците и журналистите. Тя защитава правата на държателите на авторско право като музиканти, изпълнители, сценаристи и новинарски продуценти, които ще получават по-справедливо възнаграждение, когато произведенията им се качват на платформите.

Споделянето на откъси от новинарски статии обаче е специално изключено от обхвата на директивата - то може да продължи, както и досега. Условието е те да са много кратки.

Връзките към новинарски статии, придружени от "отделни думи или много кратки извлечения", могат да бъдат споделяни свободно, решиха евродепутатите.

Журналистите трябва да получават дял от всяко възнаграждение, свързано с авторското право, което постъпва в новинарските издателства. Творците и издателите на новини ще имат правото да се договарят с интернет дружествата, се посочва в приетия текст.

Носителите на права - музиканти, изпълнители и автори на текстове (творци), както и издателите на новини, ще могат да договарят с интернет дружествата своето възнаграждение за използвания им труд. Издателите на новинарско съдържание ще могат да сключват споразумения от името на журналисти за използването на новини от т. нар. новинарски агрегатори - сайтове, които не произвеждат, а възпроизвеждат съдържание.

Споделянето на откъси от новини е изрично изключено от промените и остава, както е било досега. "Откъсите" - "много кратки" статии, ще продължат да излизат в Гугъл нюз или Фейсбук. Качването в мрежата на защитена творба с цел цитиране, критика, рецензия, карикатура, пародия или пастиш, не е обхванато от новите изисквания. Качването на творби в онлайн енциклопедии с нетърговска цел, например в Уикипедия (Wikipedia), или в платформи със софтуер с отворен код, ще бъде изключено от промените.

Авторите и изпълнителите ще могат да изискват допълнително възнаграждение от разпространителя на правата им, когато първоначално договореното възнаграждение е несъразмерно ниско в сравнение с ползите, получени от разпространителя.

Ограниченията за авторско право няма да се прилагат за преподаване или за онагледяване. Авторският материал ще може да бъде използван безплатно за защита на културното наследство. Произведенията извън търговско обращение могат да бъдат използвани, когато не съществува лицензираща организация за съвместно управление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,

Рибата веслонос достига 80 килограма, носът й е гигантски Невероятна риба с гигантски нос вече плува в реки и езера из България! Причудливото водно създание изплаши до смърт рибари. То се е закачило на кукичката на замятащи въдици по поречието на река Дунав. Това разкриха шокирани риболовци очевидци пред "България Днес".