„Домейн Бойар“ - първата и по време, и по място

https://www.24chasa.bg/novini/article/7366269 www.24chasa.bg

„Домейн Бойар“ има най-малко два знаменателни факта във визитката си: тя е първата частна изба в България след демократичните промени, а днес продължава да е и най-голямата. По икономическите си показатели компанията се класира на първо място сред винопроизводителите.

Вече почти три десетилетия „Домейн Бойар“ е най-устойчиво развиващата се българска винена компания и най-разпознаваема марка, а признанието за това са наградите SUPERBRANDS и стотиците медали от международни конкурси.

Вината на компанията всяка година се връщат с топотличия от най-престижните световни състезания.

„Домейн Бойар“ е основана през 1991 г., като започва дейността си едновременно в София и в Лондон. За няколко години тя става лидер в търговията с български вина и има изключителен принос за популяризирането им на престижните пазари в Западна Европа, САЩ, Канада, Япония.

През 1992 г. „Домейн Бойар” получава личното позволение на Симеон II и изключителното право да използва семейния царски герб върху специална селекция премиум вина с името Royal Selection. Така се поставя началото на престижната „Царска селекция“, вината от която са емблематични сред ценителите у нас и по света в продължение на 25 години.

През 1998 г. стартира амбициозният проект за модерна винарска изба „Сините скали“ в Сливен. Тя е проектирана и построена от световноизвестната със своите иновативни решения австралийска компания A&G Engineering.

През 2003 г. „Домейн Бойар” придобива и малката бутикова изба „Кортен“, където започва производството на прочутите вина Solitaire, които и днес са сред върховите постижения в родното винарство.

Двете изби се отличават по авторския почерк в произвежданите вина, но марките им си приличат по това, че са високо оценени от сомелиерите и екпертите на световните винени конкурси.

Избата „Сините скали” създава вина, които покоряват световните пазари

Избата на „Домейн Бойар” край Сливен „Сините скали“ е една от най-големите и модерни винарни в Централна и Източна Европа.

„Сините скали“ е разположена до едноименната природна забележителност в подножието на Стара планина.

Новата изба е открита на 16 септември 1999 г., след като в проекта са инвестирани повече от 30 милиона лева за внедряване на най-съвременните винарски технологии.

Регионът на Тракийската низина, където се намира, е известен с производството на висококачествени бели и червени вина. Точно те са специалитетът на майсторите енолози в „Сините скали”. Те създават пивки вина с отлично съотношение цена-качество във всички ценови категории, които са подходяща компания за всеки ден и всеки повод.

Вероятно няма българин над 18 г., който не е пил поне веднъж мерло или шардоне на „Домейн Бойар”, мавруд Bolgare, вино от сериите Quantum, Elements, Platinum, Solitaire.

Quantum Совиньон Блан 2018 постигна пореден успех тази година – златен медал на престижния конкурс Mundus Vini.

„Кортен” е изборът на онези, които наистина разбират от вино

Изба „Кортен“ е малка, но с голяма известност сред любителите на хубавото вино заради методите си на микровинификация. Намира се до едноименното село недалеч от Нова Загора в Тракийската низина.

Тя е специализирана в производството на висок клас бутикови вина, които се правят изцяло ръчно, като се започне от лозето, та се стигне до постигането на индивидуалност и потенциал за развитие на вкуса с времето на отлежаване.

Избата притежава сериозна колекция от американски и френски бъчви – задължително условие при винификацията и производството на премиум вина, в които стареят партиди от различни реколти.

Авторският почерк във всяко вино, произвеждано в „Кортен”, е изкушението, с което енолозите на избата Капка и Росен Георгиеви печелят ценителите и колекционерите.

Марката „Кортен” предлага вина от сортовете - Мерло, Сира, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Шардоне, розе. Гранд Винтидж пък е изискан купаж от Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо. От няколко години в избата се произвеждат и висок клас ракии, които вече са известни сред ценителите като едни от най-добрите заради изключително фините си аромати вкус.

Всички вина на изба “Кортен” са носители на десетки награди от най-престижните световни състезания.

На конкурса Mundus Vini тази година експертите оцениха високо най-новата реколта 2018 Korten Natura Розе Мелник, което отличиха със сребърен медал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.