„Домейн Бойар“ - първата и по време, и по място

https://www.24chasa.bg/novini/article/7366269 www.24chasa.bg

„Домейн Бойар“ има най-малко два знаменателни факта във визитката си: тя е първата частна изба в България след демократичните промени, а днес продължава да е и най-голямата. По икономическите си показатели компанията се класира на първо място сред винопроизводителите.

Вече почти три десетилетия „Домейн Бойар“ е най-устойчиво развиващата се българска винена компания и най-разпознаваема марка, а признанието за това са наградите SUPERBRANDS и стотиците медали от международни конкурси.

Вината на компанията всяка година се връщат с топотличия от най-престижните световни състезания.

„Домейн Бойар“ е основана през 1991 г., като започва дейността си едновременно в София и в Лондон. За няколко години тя става лидер в търговията с български вина и има изключителен принос за популяризирането им на престижните пазари в Западна Европа, САЩ, Канада, Япония.

През 1992 г. „Домейн Бойар” получава личното позволение на Симеон II и изключителното право да използва семейния царски герб върху специална селекция премиум вина с името Royal Selection. Така се поставя началото на престижната „Царска селекция“, вината от която са емблематични сред ценителите у нас и по света в продължение на 25 години.

През 1998 г. стартира амбициозният проект за модерна винарска изба „Сините скали“ в Сливен. Тя е проектирана и построена от световноизвестната със своите иновативни решения австралийска компания A&G Engineering.

През 2003 г. „Домейн Бойар” придобива и малката бутикова изба „Кортен“, където започва производството на прочутите вина Solitaire, които и днес са сред върховите постижения в родното винарство.

Двете изби се отличават по авторския почерк в произвежданите вина, но марките им си приличат по това, че са високо оценени от сомелиерите и екпертите на световните винени конкурси.

Избата „Сините скали” създава вина, които покоряват световните пазари

Избата на „Домейн Бойар” край Сливен „Сините скали“ е една от най-големите и модерни винарни в Централна и Източна Европа.

„Сините скали“ е разположена до едноименната природна забележителност в подножието на Стара планина.

Новата изба е открита на 16 септември 1999 г., след като в проекта са инвестирани повече от 30 милиона лева за внедряване на най-съвременните винарски технологии.

Регионът на Тракийската низина, където се намира, е известен с производството на висококачествени бели и червени вина. Точно те са специалитетът на майсторите енолози в „Сините скали”. Те създават пивки вина с отлично съотношение цена-качество във всички ценови категории, които са подходяща компания за всеки ден и всеки повод.

Вероятно няма българин над 18 г., който не е пил поне веднъж мерло или шардоне на „Домейн Бойар”, мавруд Bolgare, вино от сериите Quantum, Elements, Platinum, Solitaire.

Quantum Совиньон Блан 2018 постигна пореден успех тази година – златен медал на престижния конкурс Mundus Vini.

„Кортен” е изборът на онези, които наистина разбират от вино

Изба „Кортен“ е малка, но с голяма известност сред любителите на хубавото вино заради методите си на микровинификация. Намира се до едноименното село недалеч от Нова Загора в Тракийската низина.

Тя е специализирана в производството на висок клас бутикови вина, които се правят изцяло ръчно, като се започне от лозето, та се стигне до постигането на индивидуалност и потенциал за развитие на вкуса с времето на отлежаване.

Избата притежава сериозна колекция от американски и френски бъчви – задължително условие при винификацията и производството на премиум вина, в които стареят партиди от различни реколти.

Авторският почерк във всяко вино, произвеждано в „Кортен”, е изкушението, с което енолозите на избата Капка и Росен Георгиеви печелят ценителите и колекционерите.

Марката „Кортен” предлага вина от сортовете - Мерло, Сира, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Шардоне, розе. Гранд Винтидж пък е изискан купаж от Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо. От няколко години в избата се произвеждат и висок клас ракии, които вече са известни сред ценителите като едни от най-добрите заради изключително фините си аромати вкус.

Всички вина на изба “Кортен” са носители на десетки награди от най-престижните световни състезания.

На конкурса Mundus Vini тази година експертите оцениха високо най-новата реколта 2018 Korten Natura Розе Мелник, което отличиха със сребърен медал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия