Идея: роми полицаи, за да успокояват по-лесно гетата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7366665 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Красимир Каракачанов (вдясно) при посещението му на незаконните постройки във Войводиново СНИМКА: АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

Близо 1 млрд. лв. дали държавата и ЕС за интеграция в последните 10 г.

Повече хора от ромския етнос да бъдат наемани на работа в органите на МВР и военните, за да респектират гетата. Такава идея лансира във вторник математикът Михаил Константинов на кръгла маса за стратегията за интеграция на ромите, изготвена от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Основно стратегията предлага помощите да се спират, ако отказват да работят и не пращат децата си на училище. Това ще стават и ако злоупотребяват с детските надбавки. Тези от тях, които са навършили 18 г., но нямат основно образование, да бъдат задължавани да го завършат и да изпълняват

образователно-

трудова

повинност

Включват се и мерки срещу безразборната раждаемост и изоставянето на децата в домове, както и срещу незаконните постройки.

“Когато трябва да се овладее бунт в техните гета, тези хора са в особена помощ, защото местните им имат доверие. Така е в САЩ и Великобритания”, мотивира се Константинов.

За да си полицай, трябва средно образование, но аз знам, че поне 15-20% от тях имат такова. През 1999 г. реализирахме подобен пример в Петрич. Полицаят беше от ромски произход и в гетото се разбираха, защото го знаеха като “тяхно момче”, одобри Каракачанов.

Близо 1 млрд. лева са похарчени по програми за интеграция на ромите за периода 2007-2018 г., без да има реални резултати, обяви още вицепремиерът. Около 197 млн. лв. от тях дошли от държавния бюджет, а над 618 млн. лв. от оперативни и други програми. Това обаче не била пълната информация, защото няма единна статистика.

“Имаше реакции, че концепцията била противозаконна. Било фашизъм. Никой обаче не успя да открие текст, който да е противозаконен”, подчерта Каракачанов.

Закъснели сме с около 2-3 десетилетия с мерките.

Докато ние говорим, тези хора продължават да правят деца на деца и това е по-страшното.

Мерките трябва

да са още

по-радикални”,

настоя шефът на съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Концепцията не е радикална, съгласи се и колегата му Андрей Слабаков. И даде пример - образованието у нас е задължително, но няма глоби за тези, които не пращат децата си на училище. Престъпно е да съсипеш бъдещето на детето си, като не го образоваш, отсече Слабаков.

До седмица Каракачанов внася стратегията за обсъждане в МС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.