Война между Борисов и Цветанов на 1 апартамент разстояние след 96 часа мълчание

https://www.24chasa.bg/novini/article/7366679 www.24chasa.bg
Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Освен в ГЕРБ и във всички партии притихнаха в очакване на разцепление

Разговор на четири очи или пред Изпълнителната комисия на партията – формата избират двамата

Войната между Бойко Борисов и Цветан Цветанов може да избухне в сряда, по обед.

Нито една от двете страни не дава знак вече 96 часа какво е предложил лидерът на ГЕРБ на своята дясна ръка и какво е отговорил вторият човек в партията след гръмовния скандал с апартаментите. Вместо тях телевизиите се пълнят със странични, леви играчи като Валерия Велева и Арман Бабикян, които обясняват какво всъщност казва Бойко Борисов и какво ще направи Цветан Цветанов.

След часове ще се разбере. Все още не е ясно дали двамата ще се видят на четири очи, или разговорът за “апартаментните щети” ще е пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Цветан Цветанов

напуска

парламента

и остава зам.-

председател

на ГЕРБ,

е една от посоките. Тя вече бе подсказана от сайтове, които си позволиха да излъжат, че заседание на най-важната комисия в партията на Борисов е имало в понеделник, и дори посочиха, че само един неин член - Пламен Нунев, е подкрепил Цветан Цветанов.

В комисията освен Йорданка Фандъкова и Димитър Николов са и депутатите Красимир Велчев, Менда Стоянова и Даниела Дариткова. Както се вижда, нито един от тях не говори по темата.

Цветан Цветанов може да откаже офертата. Бойко Борисов може да му отговори с отстраняване и от най-важния пост - този в партията.

Хората, които познават и двамата от години, очакват, че Цветанов ще преглътне обидата от липсата на публична подкрепа от страна на Бойко Борисов. Може и да грешат. Премиерът едва ли ще прости на Цветанов, че го забърка в пореден имотен скандал. Дори да е законен и прозрачен.

Истината е, че Цветанов знае отлично кой е неговият началник. Той никога досега не се е обръщал по име към Бойко Борисов. Според постовете, които лидерът му е заемал обръщението е било “Г-н Генерал”, “Г-н Кмете”, “Г-н премиер”. С участието си на конференцията по сигурността във Вашингтон Цветанов си даде достатъчно време, за да вземе сам решение. Той има търпението да изгради партията ГЕРБ, да бетонира структурите, но вероятно е наясно, че тази политическа сила без Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще катастрофира на първите избори. А те са след само два месеца на 26 май.

Ако се стигне до война между двамата, държавата ще влезе в политическа криза, която вероятно ще е дълга и мъчителна, написа “24 часа” във вторник. Малко вероятно е Цветанов да не осъзнава колко важно е той да отстъпи.

В последните 24 часа има

силен телефонен

трафик между

депутати,

кметове,

министри

“Ще уволни ли Бойко Цецо?” , “Или Цецо ще уволни Бойко?”

Казват, че и двамата са преброили приятелите и враговете си през тези 96 часа.

Във вторник сутринта Тодор Тодоров, областният координатор на ГЕРБ в Силистра, пусна следния пост във фейсбук: “Уважаеми приятели във Фейсбук, въздържах се да споделя своето мнение по наболялата тема, но понеже България започва от Силистра, а не свършва тук, все някой трябва да поведе хорото. Да каже “стига” на фалшивите новини, разпространявани от БСП и тяхния подгласник президента. Време е приятели от структурите на ГЕРБ, да изкажа своята подкрепа за всички намесени в така наречен скандал “апартаментгейт”. Да защититим едни достойни хора с които работим заедно от 12 години. САМО ГЕРБ, заедно с Борисов и Цветанов, ЗАВИНАГИ!"

Този пост бе показателен за промяната в настроенията в управляващата партия.

Сред депутатите на ГЕРБ имаше тревога как ще се крепи кворумът без Цветанов в парламента, който всекидневно обикаля по парламентарните групи и ги убеждава да влязат в залата, за да започне заседанието.

Хипотезата за

предсрочни

избори обаче

продължава

да виси

Въпросът е ще може ли парламентът да продължи работа нормално и да не стига до оставка или сваляне на правителството преди евроизборите. Защото, ако това стане, трябва да има още едни избори - през лятото на тази година, което ще разсее много избирателите и ще доведе до демотивация. Ако правителството падне след евроизборите, каквито и да са резултатите от тях, може да се мисли за реалистична перспектива за избори 2 в 1 на датата на местните.