Изборът по стара или нова формула за пенсия до 2023 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7367348 www.24chasa.bg
Менда Стоянова СНИМКА: Архив

Изборът по коя формула да се изчисляват пенсиите ще важи до 1 януари 2023 г. Тази поправка в Кодекса за социално осигуряване предлагат депутатите от ГЕРБ Светлана Ангелова, Менда Стоянова и др. Тя идва само седмица, след като премиерът Бойко Борисов нареди да няма ощетени пенсионери.

В старата формула освен трите години между 1997 и 1999 г., влизат и трите “златни години” отпреди 1997 г. Бъдещите пенсионери ще трябва да представят документи за брутното трудово възнаграждение или доход.

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.

От 1 януари 2023 г. ще важат само новите правила - ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. индивидуалният коефициент, който определя каква ще е пенсията на човек, е ограничен до съотношението между максималния и средния осигурителен доход за месеците, от които се изчислява тя. Ако надхвърля това съотношение, ще бъде закован на него и няма да се преизчислява през следващите години. Тежестта на стажа пък се заковава на 1,2. Тази промяна безспорно облекчава значително процеса по отпускане на пенсиите, както за лицата, които няма да е необходимо да се снабдяват с удостоверения за осигурителен доход, така и за осигурителната институция, която ще използва наличната информация в Регистъра, обясняват вносителите. Това щяло да ограничи и злоупотребите с документи, за които народните представители са били информирани.

"Важно е обаче да бъде отчетено обстоятелството, че все още при много хора, които се пенсионират в момента, преобладаващия осигурителен стаж и съответния осигурителен доход са придобити преди 2000г.", пишат в мотивите си вносителите. И подчертават, че част от тях са се осигурявали на високи трудови възнаграждения, върху които са внасяни реални осигуровки, а в последствие в края на трудовата си кариера са приемали по-ниска работа. "Така прилагането на новите разпоредби за изчисляването на пенсиите с начална дата след 31 декември 2018 г. е неблагоприятно за тези лица, които независимо от реалния си осигурителен принос, не могат да черпят съответните осигурителни права", пише още в мотивите.

Възможността за избор на формула до 2023 г. се аргументира с мотива, че тогава се очаква да намалее значително делът на хората, за които старата формула е по-изгодна.

Разходите за пенсии по бюджета на ДОО за 2019 г. ще бъде 13,673 млн. лв, като допълнителният разход е едва 0,1%. , пише в предварителната оценка на въздействието.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа