EП гласува: Край на пластмасовите сламки и прибори след 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7369107 www.24chasa.bg
Андрей Ковачев

Търсят спешно ново съдържание на филтрите на цигарите, производителите със срок

Забрана за пластмасови изделия, предназначени за еднократна употреба, след 2021 г. прие на първо четене Европейският парламент на сесията си в Страсбург. Тя касае чинии, прибори, сламки и клечки за уши.

Законът за намаляване на влиянието на пластмасовите продукти върху околната среда вече получи неофициално одобрение и от министрите на екологията на ЕС. В него са включени и текстове за пластмасовите бутилки. Постановява се, че до 2029 г. трябва да се събират 90% от тях. До 2025 г. пък всяко четвърто шише ще е направено от рециклиран материал, а до 2030 г. - всяко трето.

Законът засилва принципа “замърсителят плаща”, по-специално за тютюна. Във филтрите на цигарите има пластмаса и те са един от основните замърсители на природата - плажове, реки, тревни площи, и прочие. На производителите се дава срок, в който да намерят заместители на тази пластмаса, обясни лидерът на депутатите от ГЕРБ/ЕНП и зам.-председател на групата на Европейската народна партия в Европарламента Андрей Ковачев. Той е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП. 

Производителите на цигари трябва да намерят заместител във филтрите до 2025 г. Предлага се разширена отговорност на производителите на вредящи околната среда продукти, включително риболовни приспособления. Според текстовете производителят, а не рибарите, ще поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

Според Еврокомисията повече от 80% от боклуците по плажовете са от пластмаса. Посочените продукти в забраната покриват 70% от всички морски отпадъци. Поради бавното си разграждане пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в ЕС и по света. Пластмасови остатъци са открити в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в риби и ракообразни, следователно и в хранителната верига на човека.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.