МВР отваря нови гишета за паспорти, за да няма опашки от 1 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7370998 www.24chasa.bg
В София ще бъде разкрита нова паспортна служба с 25 гишета.

Назначават и допълнителни хора до края на май 2022 г.

Общините да дадат помещения, в които да бъдат отворени допълнителни паспортни служби, за да няма опашки за подновяване на личните карти през тази и следващите 3 години. Такова искане е отправило МВР до кметовете.

В София пък ще бъде разкрита нова паспортна служба с 25 гишета до Лъвов мост, зад старата дирекция на полицията, съобщи пред “24 часа” зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

От 1 юни започва голямата подмяна на лични карти, паспорти и шофьорски книжки, показват разчетите на вътрешното министерство.

Между 650 000 и над 1 600 000 лични карти трябва да се подменят всяка година от този период. Над 2,2 млн. шофьорски книжки изтичат в периода 2019-2023 г. и също ще трябва да бъдат подменени, показват разчетите на МВР.

За да бъдат обслужени без големи опашки гражданите, МВР иска да назначи на временни договори допълнителни служители в паспортните служби и в поделенията на Пътна полиция в страната. Заради това се предлага и промяна в правилника за устройството на МВР, която да позволи на министъра в периода от 1 май 2019 г. до края на 2021 г. да назначава хора извън щатното разписание в районните управления, а за периода 1 юни 2019 - 31 май 2022 г. в Пътна полиция.

Точният брой на извънщатните назначения ще зависи от възможностите на бюджета, но средно на областна дирекция на МВР ще се налага намирането на средно десетина нови души, обясни Ципов.

Допълнително се предвижда паспортните служби в натоварените полицейски управления да работят на двусменен режим, тоест да са отворени по 16 часа в денонощието. Останалите ще са на удължено работно време.