Наши учени създадоха уникална батерия - евтина и безопасна за природата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7371091 www.24chasa.bg
Българските учени твърдят, че новата батерия е уникална.

Дело е на химици от БАН в

партньорство с колеги от СУ

Учени от БАН в партньорство със свои колеги от Софийския университет “Св. Климент Охридски” създадоха батерия от ново поколение, която ще предизвика революция в съхраняването на енергия, съобщиха от академията.

Става дума за оригинална българска разработка на безопасна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий. Тя може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени изцяло в редица приложения. Голямото постижение на нашите учени е

разработката на

нов тип

електроди

от достъпни материали като сулфатните соли.

Водеща организация в проекта е Институтът по обща и неорганична химия при БАН. Партньори са Институтът по електрохимия и енергийни системи на БАН и Факултетът по химия и фармация на Софийския университет.

В батерията на бъдещето литиевите йони са заменени с по-евтините, по-безопасни, по-екологични и леснодостъпни в природата натриеви йони, като механизмът на действие е запазен. Като първа стъпка изследователите от Института по обща и неорганична химия при БАН са създали нови електродни материали, подходящи за обратимо включване на натриевите йони, без да се наруши тяхната структура. От тези материали е конструирана моделна натриево-йонна клетка, която е подложена на електрохимични тестове в Института по електрохимия и енергийни системи на БАН. В същото време учените от Факултета по химия и фармация на СУ са моделирали на атомно ниво процесите в електролитния разтвор на батерията, за да ги изучат и управляват целенасочено в бъдеще.

Едно от основните предимства на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници. Това е особено важно на фона на постоянно растящия дял на възобновяемите източници в производството и потреблението на енергия в икономиката и бита по целия свят.

Използването на натриевите йони за съхраняване на енергия

ще намери ценно

приложение и в

електромобилите,

където максималният пробег, цената и времето за зареждане са от първостепенно значение.

Специално за автомобилната индустрия се разработва хибриден вариант - литиево-натриева батерия, която съчетава високата мощност на литиево-йонната с ниската цена на натриево-йонната.

“Това е пилотен проект с многообещаващи първоначални резултати, но постигането на крайната цел изисква още проучвания, изпитания и средства”, обясни проф. Радостина Стоянова от Института по обща и неорганична химия при БАН.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на