Съветът на Европа прие документ, дефиниращ сексизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/7371193 www.24chasa.bg
СНИМКА: Съветът на Европа

Съветът на Европа, който бди за спазването на човешките права в Европа, обяви днес, че е приел текст, включващ първата дефиниция на международно ниво на сексизма с цел да допринесе за преустановяването на този феномен, предаде Франс прес.

Тестът - препоръка, адресирана до 47-те страни членки на паневропейската организация - приет от Съвета на министрите на Съвета на Европа, дефинира сексизма като проява на "исторически неравностойни отношения на власт" между жените и мъжете, "водеща до дискриминация и възпрепятстваща пълната еманципация на жените в общество", предава БТА.

В текста се подчертава, че сексизмът и насилието към жените и момичетата са свързани, тъй като "обикновеният сексизъм е част от един континуум на насилие", пораждащ "климат на сплашване, страх, дискриминация, изключване и несигурност".

Текстът приканва страните са увеличат усилията срещу сексизма във всички среди, защото става дума за феномен, присъстващ във всички сектори и всички общества.

Препоръката поставя акцент върху онова, което представлява сексисткото поведение и предлага конкретни средства за идентифицирането и противопоставянето му. Тя установява списък на мерките и на ситуациите, в които намира израз сексизмът, от рекламата до медиите, преминавайки през заетостта, правосъдието, образованието и спорта.

Езикът и комуникацията не трябва да утвърждават хегемонията на мъжкия модел, се казва в текста и се препоръчва използването на неутралните форми.

Съветът на Европа изразява съжаление, че новите технологии, които са "преносители на свободата на словото и на равнопоставеността между жените и мъжете", също така позволяват да се изразяват обидни мнения и да има пропити с насилие поведения".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Кирил Десподов катери планини. Крилото се раздели с австрийския "Щурм", където игра под наем, и се прибра за ваканция в България. Десподов разпуска със срещи с приятели и разходки в природата, като последната му бе на Витоша. По-късно той вечеря със стара приятелка - журналистката Кристина Патрашкова

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял