Дончев: Работим за смяна на икономическия модел

https://www.24chasa.bg/novini/article/7371638 www.24chasa.bg
Томислав Дончев Снимка: Архив

Трябва да мислим по-агресивно в посока смяна на икономическия модел и тази стратегия вече е изградена. – за реиндустрализация, повишаване на добавената стойност. Разходите за труд неизменно се увеличават и не трябва да се пренебрегва тази тенденция, защото иначе цели индустрии може да изчезнат. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев на форума "Европейските фондове през 2021-2027: Цели и инвестиционни приоритети за България", организиран от Европейската комисия в София.

По време на форума Дончев очерта два пътя за развитие за България. Ние вече сме се научили да усвояваме парите и да оценяваме постигнатото в материално измерение. Сега сме на трето ниво – да следваме политическия ноухау. Единият път пред нас е да продължим да правим това, което сме правили досега, защото има резултат. Но вторият вариант е да бъдем по-дръзки и да адресираме по-точно и ясно проблемите и възможностите и да действаме според нуждите си.

Мерките, прилагани от държавата изкривяват пазара и трябва да бъдем много премерени, за да минимизираме този ефект. Инвестициите в научна инфраструктура са най скъпите и рискови. За нас индикатор за зрялост и по-голяма сигурност ще бъде, ако те се съфинансират от бизнеса. Този процес няма как да се случи при съществуващия институционален процес - реформа ,която би трябвали да протече тази година, допълни Дончев.

С висока степен на приоритет е и дигитализацията на бизнеса, както и регионалният подход. Със сигурност ще имаме промяна – имаме силна държавна и местна власт инвестиции и на двете нива, този модел е добър, но крие редица дефекти. Губи ни се мезонивото. Има сектори, които трябва да се развиват именно там - например образование, подобряване на икономическото развитие, изграждане на нови индустриални зони, туризъм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан