БНБ вдига гаранциите срещу рискови заеми до 1% от 1 април 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7371859 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Основната причина е ръстът на кредитирането при очаквания за спад на икономическата активност и повишаване налихвите

От 1 април 2020 г. всяка банка ще отделя по 1% от рисковите заеми като гаранция срещу превръщането им в несъбираеми вземания. Това реши управителният съвет на БНБ.

Към края на четвъртото тримесечие на 2018 г. изчисленото според публично обявената методология съотношение кредит/БВП възлиза на 95,4%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-44.0 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на антицикличния буфер, отчитат от централната банка.

Тъй като обаче вземанията продължават да нарастват със сравнително високи за последните години темпове, особено в сегмента на кредитите за домакинства, размерът на заделяния за покриване на рискове капитал, се вдига от догодина, мотивират се от БНБ. И добавят, че при засилено кредитиране е възможно натрупването на циклични рискове, които да се проявят в нарастване на обема на необслужваните кредити. Потенциалните фактори, които могат да провокират това, са евентуален бъдещ спад на икономическата активност и/или нарастването на лихвените проценти.

Размерът на гаранцията срещу рискови кредити остава 0% до края на третото тримесечие на 2019 г. и 0,5% до края на първото тримесечие на 2020 г., уточняват от БНБ. Но предупреждават, че може да се вземе решение и за по-ранното му увеличение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лошите резултати на "Марибор" от началото на сезона са вследствие на промените, настъпили в клуба през лятото, пише в официална позиция на ръководството. Шампионът на Словения е съперник на "Лудогорец" в решаващите два мача за влизане в групите на Лига Европа. "Съставът е много променен и негативните резултати са нормални след само с няколко

Произведения на Станислав Трифонов-Насимо красят фасади по целия свят Знаете ли какво е общото между дядо Добри, Вазов, Левски, Ботев, Вапцаров? Освен че са бележити и незабравими българи, всички те оживяват в наши дни от страхотния талант на един художник, майстор на графитите - Станислав Трифонов-Насимо.

Обикалям земното кълбо, но инцидент ме върна у нас, няма да се откажа КОЯ Е ТЯ Виолета Иванова е на 43 години, омъжена, майка на две деца. Дипломиран психолог е по професия, но... бензин в кръвта. На 24 април т.г. смелата мотористка реши да обиколи Земята на две гуми. Предстоящата й обиколка привлича вниманието и на най- голямото списание във