13 г. затвор за охранител, застрелял с ловна пушка момче, крало желязо

https://www.24chasa.bg/novini/article/7374998 www.24chasa.bg
ПЕТКО ЕЛЕНКОВ

13 г. да лежи в затвор бившият вече охранител Петко Еленков, убил с ловна пушка 17-годишно момче, крало желязо хладилно депо в столичния кв. “Подуяне”. Присъдата е протечена от съдия Ани Захариева в Софийския градски съд.

Еленков е осъден и за стрелба по приятел на убития, който оцеля, както и за неправилно съхранение на пистолет CZ и 10 патрона, които пазил в гардероб на тераса, а не в метална каса.

На 2 март 2013 г. 4-ма младежи от кв. “Христо Ботев” отишли в хладилното депо на ул. “Майчина слава”, за да събират желязо. 17-годишният Велин Дамянов-Жабата и приятелите му Камен Янков, Богомил Димитров и Спас Каменов се вмъкнали в двора, прескачайки ограда. Охранителите обаче ги надушили. Еленков се приближил до младежите с пушка помпа “Маверик”, пълна с патрони, снарядени със сачми. Насочил оръжието към Велин и го уцелил в гръдния кош. Приятеля му Камен надупчил с куршуми в двата крака и в седалището. Другите 2 момчета избягали, без да пострадат. Велин издъхва от раните си. Сачмите са засегнали сърцето и белите му дробове. Получил и кръвоизливи в гръдната кухина. За живота на Камен се погрижили в “Пирогов”.

Убийството на 17-годишния младеж, който е от ромски произход, предизвиква гнева на стотици цигани от кв. “Христо Ботев”. Веднага след кръвопролитието те се събраха пред депото, готови да линчуват убиеца. Подкрепа за семейството на Велин имаше и в съда. Неведнъж да усмирява тълпата, в Съдебната палата идваше и лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев.

Освен затвор Еленков е и глобен с 300 лв. След присъдата той остава на свобода срещу 2 хил. лв. Има и забрана да излиза от страната. Еленков не е съгласен с рестрикцията, тъй като работил като шофьор и пътувал в чужбина. Магистратите обаче се обосновават с опасността, че той може да се укрие.

Предстои делото да се решава на втора инстанция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България