Соцдепутати гневни на Корнелия - за март някои взели под 100 лв., един продал и жилище

https://www.24chasa.bg/novini/article/7375113 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова със свои депутати в един от последните дни на БСП в парламента през февруари.

На въпрос кога се връщат на работа в парламента, соцлидерката неволно разкрила неогласен досега сценарий - от ДПС уж ѝ обещали и те да излязат навън, но нещо се разминало

Корнелия Нинова няма намерение да върне червените депутати в парламента поне до европейските избори в края на май. Ако БСП биела ГЕРБ, соцлидерката щяла да иска предсрочни избори. Ако не успее да вкара повече европейски депутати, соцпартията ще мисли други ходове. Какви? Според източници от “Позитано” дори и Корнелия Нинова не знаела.

Левите депутати обаче вече тихо, но явно недоволстват от бойкота. Особено се изнервили, когато миналата седмица получили заплатите си за март, от които били удържани суми не само за месеца, но и за отсъствия от февруари.

БСП бойкотира парламента от 18 февруари. Първо соцдепутатите взеха почти пълните си възнаграждения - средно около 5000 лв. на човек, защото електронната система на парламента отчита отсъствията със закъснение.

За март обаче, когато червените въобще не влязоха в пленарната зала, вече са им удържани 2/3 от заплатите (както е по правилник при 3 поредни неизвинени отсъствия или общо 5 за месеца). Така на всеки остават между 1500 и 2000 лева, в зависимост от трудовия стаж, научните титли или шефските постове в НС.

От счетоводството на парламента обаче поискали да удържат и тях заради отсъствията през февруари, за които не е имало глоби. Това предизвикало недоволство сред червените, защото някои

получили под

100 лв.,

а издържат домакинства на две места - в София и в родните си градове, където са семействата им.

Нинова и ръководството взели решение касата на парламентарната група да им възстанови глобите, но само за февруарските отсъствия. Въпреки това червените недоволстват, че получават орязани заплати, и искат БСП да се върне в парламента.

“Много от нас имат кредити, деца, а и сме имали по-добър стандарт и преди влизането ни в парламента, а сега ни е трудно да посрещнем месечните си разходи”, сподели социалист, настоял за анонимност. Негов колега

продал

наследствен

апартамент, за

да се издържа

“Лесно ѝ е на Нинова - вози я служебна кола, пътуванията ѝ се поемат от “Позитано”, синът ѝ е голям и почти няма разходи”, коментира трети депутат.

След публичен скандал, че социалистите не ходят на работа, а получават заплати, Нинова обясни, че тя не си вземала парите и живее със спестявания.

Оставането извън парламента вече буди недоволство дори сред депутатите, които иначе подкрепят Нинова, а не вътрешната ѝ опозиция. Как взе решението за бойкот на парламента без санкция на Националния съвет, питат се депутатите ѝ. И напомнят, че на последния пленум е имало опит от партийни структури темата да се обсъди, тъй като БСП липсва на най-важното място, където може да опонира на властта. Ръководството обаче отказало темата да бъде коментирана.

БСП имаше няколко добри повода и възможности да се върне в пленарната зала, но Нинова отказа да го направи. Тя бе многократно призовавана да се върне на работа и от управляващите, и от президента - покрай ветото му върху Изборния кодекс.

Пред Изпълнителното бюро на партията Нинова дори споделила очаквания, че и ДПС ще излезе от парламента. Тя дала да се разбере, че е водила такива разговори с ръководството на партията на Мустафа Карадайъ. От ДПС обаче не дават публично сигнали в тази посока, дори напротив - крепят кворума и гласуват закони.