"Еврохолд" и "Индия пауър" също подадоха оферти за ЧЕЗ в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7377253 www.24chasa.bg

Днес са постъпили обрързващи оферти за купуването на българските активи на ЧЕЗ от най-голямата публична финансова група "Еврохолд" и индийската "Индия пауър", съобщиха за "24 часа" от ЧЕЗ в Прага.

"Еврохолд" сама съобщи намеренията си чрез свое изявление. В него се казва, че решението е взето "след задълбочено проучване и обстоен анализ на финансовите резултати на българските подразделения на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп".

От компанията уточняват, че участват самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати. Еврохолд ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

От българската компания "Инерком", която също е кандидат купувач, отказаха коментар, но по неофициална информация очакват изхода от делото във ВАС за отказа на КЗК за сделката.

Ето какво още се казва в изявлението на Еврохолд: "Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж.

Еврохолд планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери.

До избора на купувач за активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд България АД не може да разкрива повече детайли по темата, доколкото последните са конфиденциална информация, която може да увреди интересите на участниците в търга и акционерите на холдинга.

В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни. Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно."