Абитуриентите с над 3 хил. по-малко от миналия випуск – 52 650 на матура по български

https://www.24chasa.bg/novini/article/7377440 www.24chasa.bg
Абитуриентите подават заявления за допускане до матури. СНИМКА: Николай Литов

- 1/5 с тапия за професия вместо втори зрелостен изпит

- Бизнесът иска и математиката да стане задължителна

9-класници от столичното 56-о средно училище “Професор Константин Иречек” спечелиха първа награда в националната надпревара на международния конкурс за статистически плакат за ученици. С тяхната творба се проследяват навиците за хранене сред учениците от гимназиалния етап в училището. Плакатът е преведен на английски език и вече участва в международния етап на състезанието. На снимката от ляво на дясно са Елхам Мохамад, Ивана Иванова, Александър Динев, Кристина Петрова и Анна-Мария Младенова. За
9-класници от столичното 56-о средно училище “Професор Константин Иречек” спечелиха първа награда в националната надпревара на международния конкурс за статистически плакат за ученици. С тяхната творба се проследяват навиците за хранене сред учениците от гимназиалния етап в училището. Плакатът е преведен на английски език и вече участва в международния етап на състезанието. На снимката от ляво на дясно са Елхам Мохамад, Ивана Иванова, Александър Динев, Кристина Петрова и Анна-Мария Младенова. За

- Английският изпревари биологията

52 650 абитуриенти са подали заявления да държат първата задължителна матура по български език и литература на 21 май в 23-ата поредна сесия от 8 години насам. Миналата година са се явили малко над 55 000, но випускът беше по-голям. Бройката в последния момент може да се окаже и по-малка, защото, за да се явиш на матура, трябва успешно да си завършил 12-и клас. Това съобщи за “24 часа” шефката на дирекция “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН Евгения Костадинова.

Английският е най-желаният предмет за втората задължителна матура по предмет по избор от общо 13 на 23 май, като тази година е изпреварил биологията. Английски са посочили, че избират, 14 612, а биология - 11 076 абитуриенти.

Като цяло обаче отново четирите предмета - английски, биология, география и философски цикъл, остават сред най-предпочитаните за втория изпит. Най-малък брой подадени заявления има за полагане на матура по италиански език.

До 18 март бъдещите абитуриенти можеха да подават молби за участие в държавните зрелостни изпити.

И тази година за втора матура абитуриентите избираха между 13 предмета - математика, география и икономика, биология и здравно образование, история и цивилизация, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, английски, немски, френски, руски, италиански и испански език. Броят на допуснатите до матурите ще бъде ясен до 17 май. Резултатите ще бъдат оповестени до 13 юни.

Увеличил се е броят на абитуриентите, които се обучават в професионални гимназии и са се възползвали от правото си вместо общообразователен предмет като втори зрелостен изпит да бъде вписан държавният им изпит за придобиване на степен на професионална квалификация - 11 036. Миналата година са били 10 421. (Какви нови професии се разкриват наесен - виж долу.)

В периода от 28 до 31 май са допълнителните зрелостни изпити, които са по желание. Зрелостници са посочили 888 допълнителни изпити.

“Хубавото е, че от пожелалите допълнителни зрелостни изпити

най-голям

е броят на

желаещите да

държат матура

по математика,

защото държим на математиката и природните науки.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България пък вчера излязоха с призив за задължителна матура и по математика.

На второ място по желание е изпитът по английски език. Според Костадинова това не е неочаквано, най-вероятно е свързано с тенденцията при кандидатстване в университет в чужбина да им изискват най-често оценки по математика и чужд език.

Изпитите са писмени, анонимни, с продължителност 4 астрономически часа.

Учебното

съдържание е от

задължителната

подготовка

Няма промяна на формата. Всички изпити включват тест с въпроси с избираем отговор, въпроси с кратък свободен отговор и, или създаване на текст (по български, чужд език, история и цивилизации, география и икономика, философски цикъл), или решаване на задача, както е по математика.

Последният въпрос от задължителната матура по български език и литература е създаване на текст - интерпретативно съчинение или есе.

Всички изпити са така структурирани, че да

носят

максимален

брой 100 точки

Всички изпити са на модули - в 3 модула е преобладаващата част от предметите, а в 2 - математика, физика, химия и биология. Тази година има преразпределение в продължителността по английски език и география.

Те бяха предмети с по-различна продължителност между втория и третия, но през последните години стана ясно, че необосновано дълъг е вторият модул, затова те приемат продължителността на останалите чужди езици и останалите обществени науки. Първият модул е 1 час, вторият е 1 час, а третият - 2 часа.

Тази година за първи път матурите и изпитите след 7-и клас няма да са в един и същи ден. Освен двата задължителни изпита учениците могат да държат изпит по чужд език. Датата е 21 юни.

Това се наложи, защото нормативната уредба изисква изпитите от външното оценяване да се провеждат не по-рано от 2 седмици преди приключване на учебните занятия на 7-и клас, обясни Евгения Костадинова. Със заповед на министъра е определено, че изпитът по български език и литература ще е на 17 юни, а по математика - на 19 юни.

Миниматурите за седмокласниците

по български и математика -

с материал и от 5-и, и от 6-и клас

Сега 7-и клас ще завърши първият випуск, обучаван изцяло по нови учебни планове и нови учебни програми.

За разлика от предходните години външното оценяване си поставя различни цели, обясниха от МОН.

Установява постигането на

очакваните резултати

в края на целия

прогимназиален етап,

в предходните години беше насочено само върху изучаваното в 7-и клас. Има различно учебно съдържание. По български се включва учебно съдържание от 5-и, 6-и и 7-и клас. По литература ще се включват българските автори, изучавани само в 7-и клас. По математика също се включва материал от 5-и до 7-и клас. Като първа година, за да свикнат, по литература включваме само учебно съдържание от 7-и клас. За следващата година ще включим български автори, изучавани в 6-и клас, а по-следващата - и от 5-и клас.

Първата част на изпита е 60 минути, а втората - 90 минути - както по български, така и по математика. Форматът на български език е 25 задачи от 3 вида - със структуриран отговор, с кратък свободен, с разширен и създаване на текст с дидактическа задача - преразказ на непознат текст. По математика първата част е с 20 задачи, от които някои със структуриран, други с кратък свободен отговор. Втората част е 2 задачи с кратък свободен отговор, 3 задачи, с които трябва да опишат и аргументират изпълнението.

Началото е в 9 часа за цялата страна. Между двете части няма регламентирана почивка, но учениците ще могат да излязат до тоалетната. Не е необходимо да заявяват желание за участие в 7-и клас, тъй като всички ученици подлежат на външно оценяване.

Резултатите трябва

да излязат до 27 юни

След това се подават документи за участие в приема за елитна гимназия.

Балообразуването е сбор от точките от външното оценяване и оценки от свидетелството за основно образование. Оценките се определят от училищата. Ученици могат да използват точките си от олимпиади и състезания. Ученик, който не се яви на външно оценяване, участва в класиране само с точките от оценките от свидетелството за основно образование.

Обучавани в чужбина могат да се явят на изпити по реда на външното оценяване, за да могат да участват в приема, обясниха от МОН.

Проверката ще е по електронен начин, както при матурите. Предстои обучение на учители оценители. Опитът с матурите показва, че това върви безпроблемно, улеснява работата и обобщаването на резултатите. Не изисква ръчно пренасяне от хартия в системата. Оценителите влизат с пароли в системата, получават изпитна работа, в която въпрос по въпрос отбелязват точки. Това става директно в системата. Намалена е вероятността от човешка грешка. (24часа)

Съдебна администрация ще се

учи в техникума по козметика

9 нови професии ще се изучават в софийските училища догодина - някои са нови за училището, а други - за областта. Това съобщи шефката на РУО - София, Ваня Кастрева. 

В Професионалната гимназия по транспорт “Макгахан” ще открият “Експлоатация на автомобилния транспорт”. “Рекламна графика” е нова в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. Нова за училището е “Организация за обслужването в хотелиерството” в Професионалната гимназия по туризъм “Алеко Константинов”. Същото важи и за “Организация на туризма и свободното време” за 170-о СУ в Нови Искър. “Технологичен и микробиологичен контрол в химични производства” е нова в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии “Проф. Асен Златаров”.

Нова професия за областта е “Съдебна администрация” в Професионалната гимназия по фризьорство и козметика. “Облекла по поръчка” откриват в Професионалната гимназия по облекло, а “Бутикови облекла” - в Професионалната гимназия по текстилни и кожени изделия. “Туристическа анимация” ще има в 192-о средно училище.

Седем нови професионални паралелки ще се открият в Пловдивска област. В ПГ “Братя Христо и Евлоги Георгиеви” в Карлово ще има специалност “Технико-енергийни съоръжения и инсталации”, а в ПГ “Христо Ботев” в Перущица - “Машинен оператор на металорежещи машини”. В БДЖ се нуждаят от кадри, затова в ПГ “Гоце Делчев” в Пловдив ще се формира дуална паралелка “Техник на железопътна техника, локомотиви и вагони”. За първи път в ПГ “Пеньо Пенев” в града на тепетата се открива специалност “Пътен строител”, а в професионалната гимназия по хранителни технологии - “Биотехнология в биопроизводствата”. В ПГ по машиностроене в Пловдив новият профил е “Машинни системи с централно-програмно управление - машинен техник”. От 15 септември в ПГ “Ген. Владимир Заимов”" в Сопот ще има паралелка “Техник на прецизна техника”.

За следващата учебна година в Пловдивско ще има общо 141 професионални паралелки.

9 нови специалности ще бъдат разкрити в професионалните гимназии във Варна и областта. “Спедитор-логист” ще има в професионалната морска гимназия. В хуманитарната гимназия разкриват паралелка “Съдебен служител”. В ПГ в Суворово вече ще се обучават ученици в специалността “Техник строителна техника”. Деловодители и архивисти ще учат в професионалната гимназия в село Михалич.

В областта на дуалното обучение също има няколко нови специалности. В Професионалната гимназия по дървообработване те са 3 - “Технолог в мебелното производство”, “Оператор тапицирани изделия” и “Парково озеленяване”. В професионалната морска гимназия са “Корабостроителен техник” и “Корабен монтьор”. В търговската гимназия ще бъде разкрита паралелка “Икономист”. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят