Неочаквано! ВСС спаси съдия Мирослава Тодорова от наказание

https://www.24chasa.bg/novini/article/7378241 www.24chasa.bg
Мирослава Тодорова бе спасена от наказание.

Съдебният инспекторат може да обжалва решението пред ВАС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) спаси от наказание за бавно правосъдие съдия Мирослава Тодорова.

През февруари тричленен състав с докладчик Красимир Шекерджиев предложи на съдийката от Софийския градски съд да бъде отрязана заплата с 10% за 6 месеца. Колегията обаче не се съгласи. Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков на закрито заседание е поискал Тодорова да бъде понижена като съдия в Софийския районен съд за 1 г. По време на дебатите било предложено и друго наказание за съдийката - "понижаване в ранг". След изслушването й и няколко отлагания, едно изрично пожелано от шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, днес кадровиците стигнаха до финала на казуса.

Да бъде понижена за 1 г. в Софийския районен съд поискаха 6 членове на ВСС (Георги Чолаков, Драгомир Кояджиков, Боян Новански, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и Вероника Имова), но за да се приеме решение са необходими 8 гласа. Срещу този вариант на наказанието се обявиха Панов и членовете на ВСС Олга Керелска, Атанаска Дишева, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.

Не мина и наказанието за Тодорова "понижаване в ранг" с 5 гласа "за" и 8 "против".

Третото предложение било най-леката от възможните санкции - "забележка". Него подкрепиха само 4-ма кадровици - Панов, Пашкунова, Керелска и Дишева.

Тодорова бе изправена на дисциплинарен съд през 2016 г. по искане на Инспектората към ВСС за системни забавяния. Съдебните ревизорите провериха цялата работа на Тодорова, когато правораздаваше в Софийския районен съд, и установиха забавяния по стотици дела. Преди това инспекторите получиха сигнал срещу съдийката от главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с искане на прокуратурата за разкриване на банкова тайна. Делото било по реда на Закона за кредитните институции. Съдът е длъжен да го реши за 24 ч, но Тодорова се забавила с месец.

Решението за липса на наказание на съдийката може да бъде атакувано от инспектората пред ВАС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,

Рибата веслонос достига 80 килограма, носът й е гигантски Невероятна риба с гигантски нос вече плува в реки и езера из България! Причудливото водно създание изплаши до смърт рибари. То се е закачило на кукичката на замятащи въдици по поречието на река Дунав. Това разкриха шокирани риболовци очевидци пред "България Днес".