Шефът на КПКОНПИ заплашен с убийство с примка в плик (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7379396 www.24chasa.bg
Пламен Георгиев

Заканата била преди около 3 седмици.

Освен въжето имало и

директни заплахи за живота

на Пламен Георгиев. Затова

му е назначена охрана от НСО

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев е получил заплахи за живота си по пощата дни преди срещу него да започнат атаките за апартаментите му в кв. “Гео Милев”. Това разкриха източници от службите.

Освен написана закана за убийство в пощенския плик имало и “неща, с които човек може да бъде ликвидиран”. Те били достатъчно дребни, за да се поберат в хартиения плик. На въпрос дали е куршум, или въженце за обесване, източникът от службите не пожела да конкретизира. Според други обаче имало малка примка.

Георгиев веднага се свързал с Националната служба за охрана (НСО) и му била назначена охрана.

Според НСО заплахата била т. нар. официална по класификацията на службата, тоест директна за убийство по мъчителен начин и с конкретни изречения и източници, които показват сериозни намерения, а не просто намек.

“Има 198 млн. причини да се иска отстраняването ми”, каза Пламен Георгиев във вторник. Той не разкри никакви подробности около заплахата. Според него атаките срещу него идвали от олигарси, на които комисията запорирала имуществото. Те били компроматна война.

“Единственият човек, който публикува нотариалните си актове, съм аз. Повече с глупости няма да се занимавам”. Така Георгиев коментира имотния скандал. Преди дни той показа нотариалните актове на жилищата си. Терасата покрив е обща част и затова не била вписана в документа. От Първа инвестиционна банка, отпуснала кредита на Георгиев, в позиция до Нова телевизия, също обясниха, че терасата е покрив, представлява общи части и не може да бъде предмет на оценка. Пазарната оценка, извършена от лицензирания оценител, включвала единствено апартамента и друга тераса.

“Това е очевидно компроматна атака и се вижда кой я прави. Има олигарси с медии, спрямо които поискахме запориране на имуществото. Те имат 198 млн. причини да водят компроматната война срещу нас”, заяви Георгиев. Той уточни, че в декларациите му всичко било ясно обяснено.

Георгиев попита и защо досега никой не е подал сигнал, за да се направи проверка на апартаментите му. “Има хиляди органи, до които може да се подаде - парламента, прокуратурата, КПКОНПИ”, добави шефът на комисията и уточни, че тя има още четирима членове, които могат да го проверят.

Във връзка с проверката на “Артекс” в комисията ще бъдат викани за обяснение всички регионални министри и техните заместници от 2016 г. досега. Те трябва да кажат как се е стигнало до промени в Закона за устройството на териториите през 2017 г. КПКОНПИ проверява и имотните сделки на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и бившата зам.-министърка на спорта Ваня Колева. Установено било, че те са изповядани при един нотариус, което обаче било нормално, защото някои фирми имали такава практика.

Изяснявало се и дали собствениците на “Артекс” Весела и Пламен Мирянови са правили дарения на партии, както и всички сделки, сключени от тях от 2007 г. досега.

Всички служители в

“Антикорупция” минали

тест за почтеност

Всички служители в КПКОНПИ минали успешно проверка за почтеност, съобщи шефката на инспектората към комисията Атанаска Георгиева на форум, посветен на етиката в публичната администрация.

Тестовете включвали четири показателя - проверка на имуществените декларации, проверка на знанията, дали имат дисциплинарни производства и атестационна оценка.

Знанията се оценявали с 55 въпроса, като всеки от тях носел 1 точка. При под 20 точки изпитът се смятал за неиздържан.

Тестовете се провеждали от петчленна комисия, която обиколила регионалните дирекции на КПКОНПИ и на място препитвала служителите.

Според шефа на парламентарната комисия за борба с корупцията Борис Ячев проверка за почтеност трябвало да има и в другите институции.

Той е на мнение, че законово трябва да бъде регламентирано понятието етика.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари