Президентът на Еквадор: Асандж нарушава условията на убежището в посолството в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/7379411 www.24chasa.bg
Джулиан Асандж СНИМКА: Ройтерс

Еквадорският президент Ленин Морено каза днес, че основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж многократно е нарушавал условията, на които му бе предоставено убежище в посолството на Еквадор в Лондон, предаде Ройтерс.

Асандж няма право да хакерства по лични акаунти или телефони и не може да се намесва в политиката на други страни, особено на такива, с които Еквадор е в приятелски отношения, каза в интервю за еквадорското радио президентът.

"Той не може да се меси в работата на други страни, защото се намира на еквадорска територия и ние носим отговорност за него", добави Морено, цитиран от ТАСС. Президентът посочи също, че правителството на Еквадор продължава да преговаря с британските власти за уреждане на положението с Асандж. "Сигурно ще намерим решение в най-близко време", каза държавният глава на южноамериканската страна.

Асандж получи убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където властите искат да го разпитат по разследване на предполагаемо изнасилване. Обвиненията срещу него по-късно отпаднаха, но австралиецът се опасява, че Швеция ще го депортира в САЩ, където е заплашен от затвор до 35 г. или дори смъртна присъда за публикуване на секретни документи на Държавния департамент на САЩ на неговия сайт "Уикилийкс", предаде БТА.

Асандж казва, че Еквадор се опитва да прекрати даденото му убежище и му оказва натиск, като не му разрешава да се среща с посетители и го шпионира. Еквадор, от своя страна, твърди, че се отнася към Асандж в съответствие с международното право, но че тази ситуация с него "не може да продължава неопределено дълго".