Съдебен шеф: Не съм оказвал натиск на съдията по делото Иванчева!

https://www.24chasa.bg/novini/article/7380685 www.24chasa.bg
Георги Ушев встъпи като председател на апелативния спецсъд през м.г. от шефското място на по-долната инстанция.

Не е имало и не съм оказвал натиск на съдия Иво Хинов, обяви Георги Ушев, шеф на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), на отчета за 2018 г. на оглавяваната от него институция.

С тези думи Ушев за първи път коментира констатации в доклад на Върховния касационен съд (ВКС) след проверка в АСНС по дела срещу подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Хинов е магистратът, чийто състав решава корупционния процес на първа инстанция.

През ноември м.г. съдия Хинов освободи Иванчева и Петрова под домашен арест незабавно. От Специализираната прокуратура изпратиха искане, с което настояха изпълнението на мерките за неотклонение да бъде спряно от апелативния спецсъд. Тогава Ушев „посетил съдия Иво Хинов”, като го уведомил за необходимостта искането на прокуратурата да се администрира „възможно най-бързо” и да се изпрати на апелативния спецсъд, заключиха проверяващите съдии от ВКС.

"Видяхме със съдия Хинов в кабинета му, като му съобщих за постъпилото особено искане от прокуратурата. Това бе нормален разговор", увери Ушев. И припомни, че ВСС отказа да му образува дисциплинарка по този случай.

Ушев не се съгласи и със заключенията на ВКС, че апелативните съдии са спрели изпълнението на домашния арест за Иванчева и Петрова, без съдебният акт на първата инстанция да е бил официализиран. Т.е. липсвали подписите на членове на съдебния състав, когато втората инстанция върнала подсъдимите жени зад решетките.

Зам.-председателката на апелативния спецсъд Веселина Вълева подчерта, че при подобни ситуации в НПК имало законодателни празноти.

Пролича, че и тя, и Ушев са останали недоволни от прекратената проверка от Инспектората към ВСС срещу Лозан Панов, чието заключение е, че съдия №1 не е посегнал на съдийската независимост на апелативния спецсъд, разпореждайки ревизия по делата на Иванчева и Петрова. "Това е констатирал 1 инспектор, уважаваме решението му. Но нашето становище не се е променило", отсече Ушев.

Шефът на апелативните спецсъдии посочи, че през 2018 г. той и колегите му били в съдебна зала 626 пъти, или 2101 заседателни часа.

През м.г. в съда постъпили 636 дела. От тях 69 били дела по същество, другите - частни наказателни (например мерки за неотклонение). Ушев посочи, че през 2017 г. производствата, постъпили в съда, били 415. И подчерта, че това е "устойчива тенденция за увеличаване на натовареността на съдиите в АСНС". Към момента средната натовареност е 4 дела месечно.

42 са били исканията за СРС срещу магистрати. 10 пъти председателят на съда е отказвал разрешения, за останалите 32 е давана зелена светлина. Преди Ушев да стане шеф през м.г., началник бе Даниела Росенова.

20 присъди на АСНС са минали през 2018 г. през контрола на Върховния касационен съд. 8 от тях били отменени, 7 потвърдени и 4 изменени. С анализ Ушев и колегите му разтълкували причините за отмяна на решенията им и установили, че някои от тях били спорни. Въпреки това Ушев заяви: "Нямаме проблем с ВКС! Това е наш анализ". В следващите дни предстоял семинар от върховни съдии за апелативни спецмагистрати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните