НОИ ще помага в сметките коя е по-изгодната пенсия до 2023 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7381417 www.24chasa.bg
Заявленията с избор на формулата се подават в НОИ.

Условието е хората да поискат изчисляване по стария ред

До 2023 г. всеки ще избира по коя формула да се пресмята индивидуалният коефициент за пенсия, за да получи по-висока сума. И ще има възможност да ползва експертизата на НОИ, за да не се обърка в избора си. Досега идеята бе да кандидат-пенсионерът да изчислява сам.

Ако в заявлението за отпускане на пенсия хората посочат, че избират размерът ѝ да бъде определен по старата методика, и представят необходимите документи за 3-те “златни години” преди 1997-а, експертите на НОИ ще изчислят пенсията в двата варианта - и по старите, и по новите правила. Ще се дава по-високата.

Но ако бъдещият пенсионер напише в заявлението, че иска да ползва новата методика, експертите няма да сметнат пенсията и по стария ред.

Законопроектът за промени в КСО бе одобрен вчера на първо четене от социалната комисия в парламента. Че НОИ ще оказва помощ, ще се разпише ясно преди второто четене, обясни депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелова, един от вносителите на промените.

Тези, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата. Ако депутатите приемат окончателно промените, от НОИ ще качат и стария калкулатор на страницата си в интернет, за да може всеки да пресмята сам.

За административно изчисляване на пенсиите и по старата, и по новата методика настоя шефът на социалната комисия Хасан Адемов. Част от хората нямат възможност да използват калкулаторите в интернет и това ще ги затрудни допълнително.

60% от възрастните ще получат по новата методика по-високи пенсии, обясни шефът на НОИ Ивайло Иванов. Той е убеден, че много от хората ще предпочетат именно нея - така не е нужно да търсят и събират документи отпреди 1999 г.

За да се смятат пенсиите от НОИ и по двете формули, институтът ще направи нов програмен продукт в кратки срокове, обеща шефът му. Иванов увери, че няма да има забавяне.

Даването на право на избор на пенсионерите ще струва 13,6 млн. лв. допълнително на НОИ. То ще важи до 1 януари 2023 г., а след тази дата в сила остават само новите правила - ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата, натрупан след 1 януари 2000 г., а индивидуалният коефициент е ограничен до съотношението между максималния и средния осигурителен доход за месеците, от които се изчислява пенсията.

Защо 2023 г.? Шефът на НОИ аргументира датата с бюджетната прогноза. Другата причина е, че средната продължителност на получаване на пенсия е 21,7 г. (за мъжете е 18,6 г., а за жените - 24,7 г.) Затова предложеният период до 2023 г. е обоснован и от гледна точка на съображенията да не се допуска допълнително влошаване на финансовата устойчивост на ДОО в дългосрочен план, пишат в становището си от института.

“Сериозно безпокойство буди фактът, че с изменението се възстановяват възможностите за злоупотреби чрез създаване на неистинки трудови биографии именно за периодите, обект на избор”, пише пък в становище на КНСБ. Според синдиката срокът от 4 г. може да се ограничи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи