НОИ ще изчислява пенсиите по две методики, за да няма ощетени

https://www.24chasa.bg/novini/article/7381968 www.24chasa.bg

Изборът по коя формула да се пресмята индивидуалният коефициент за пенсия ще важи в следващите 4 години. Тези промени в Кодекса за социално осигуряване гласуваха на първо четене с пълно единодушие депутатите в парламента.

В старата формула освен трите години между 1997 и 1999 г., влизат и трите “златни години” отпреди 1997 г. Бъдещите пенсионери ще трябва да представят документи за брутното трудово възнаграждение или доход. Хората, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.

Изчисляването на индивидуалния коефициент ще става автоматично от НОИ, ако човек не е информиран, той трябва при подаване на заявлението за отпускане на пенсия трябва да представи и документи, които да докажат трите "златни години" преди 1997-а, обясни от трибуната депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова. И добави, че по този начин НОИ ще може по служебен начин да изчисли по-високата пенсия. Ако бъдещият пенсионер е убеден, че ще е по-изгодно да се пенсионира по новите правила, той няма да носи документи в НОИ. Целта е да не се създава напрежение в хората, които ще се пенсионират след 31 декември 2018 г.

Нашата парламентарна група ще подкрепи предложенията. Радвам се, че НОИ ще може по административен път да определя размера на пенсията, каза от парламентарна трибуна шефът на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов. И припомни, че през 2015 г. започна т.нар. "реформа Калфин", според която трябваше да отпадне таванът на новите пенсии през 2019 г. Освен това при пресмятането на парите беше заложено премахването на трите златни години с най-висок осигурителен доход от последните 15 г. преди 1997 г. Аргументите на вносителите бяха, че преди 2000 г. няма максимален осигурителен доход, а липсата на регистър на осигурените преди 1997 г. позволява манипулиране на трудовата биография за осигурителен стаж. Опасенията бяха, че фалирали предприятия, в които вече не се труди никой, може да фабрикуват т.нар. фалшиви удостоверения за получаване на пенсия. Целта на реформата беше подобряване на адекватността между осигурителния принос и размера на пенсията. Затова се прие идеята да се зачитат всички години след 1997, когато в НОИ има регистър на осигурените лица.

В края на миналата година в последния момент отпадна и зачитането на годините между 1997 и 1999, защото се твърдеше, че регистърът на осигурените лица е бил непълен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи