Радев и Щайнмайер обсъдиха инвестиционната среда за отваряне на завод в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/7382531 www.24chasa.bg
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентите на България и Германия откроиха автомобилната индустрия, информационните технологии, отбраната и енергетиката като особено перспективни сфери в двустранното сътрудничество

„Успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчно основания да вярваме, че България може, готова е и заслужава икономически цикъл със затворено производство. Всички български институции са в пълен консенсус и с обединени усилия ще работят за предоставянето на най-добрите възможности и сигурна среда за такава инвестиция“.

Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с федералния президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, запитан за възможността концернът „Фолксваген“ да открие автомобилен завод именно в България, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Високо оценяваме ролята на Германия като фактор, допринасящ за по-бързата и пълноценна конвергенция и догонващото развитие на страните от Източна Европа в рамките на ЕС“, подчерта Румен Радев.

Президентът Щайнмайер е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава и във водената от него делегация са включени представители на водещи германски компании. Като особено перспективни сфери в двустранното сътрудничество на срещата на държавните глави бяха откроени автомобилната индустрия, информационните технологии, отбраната и енергетиката. „Големите кръгли маси не са подходящите места, на които се взимат стратегически решения, но все пак са необходими, за да се постига консенсус и да се обсъдят рамковите условия. Сред представителите на фирмите, които ме придружават, са хора, които вече са натрупали опит в България, други, на които им предстоят такива решения, и такива, които дългосрочно търсят места за крупни инвестиции“, посочи на пресконференцията германският президент.

Германия е най-големият икономически партньор на България и двустранният стокообмен надхвърля 8 млрд. евро, беше отбелязано още на пленарните разговори на официалните делегации. „Още по-важното е, че не става въпрос само за търговски отношения, а за значими германски инвестиции и силно бизнес присъствие в България, за успешно икономическо сътрудничество и за съвместни производства“, заяви Румен Радев. По-късно днес президентите на България и Германия ще обсъдят възможностите за разширяване на германските инвестиции у нас на среща с представители на български и германски компании, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара. Утре Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер ще разгледат производствената база на дружеството Либхер-Хаусгерете Марица.

Държавният глава благодари на своя германски колега за активното двустранно партньорство при въвеждането на системата на професионално образование у нас и за реформите на българската правосъдна система, държавната администрация и вътрешната сигурност. По думите на Румен Радев посещението на Франк-Валтер Щайнмайер е във важен момент, в който България ясно очертава своите приоритети за пълноценна политическа, икономическа и социална интеграция в Европа. „Това е усилие, което е невъзможно без правова държава, без демократични институции и ефективна пазарна икономика. В това усилие Германия ни подкрепя неотменно от началото на демократичните промени“, посочи Румен Радев и добави, че България и занапред ще разчита на подкрепата на Германия за нашето членство в Шенген, в Еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Общите външни и вътрешни предизвикателствата пред Европа изискват решимост и съвместни действия от страните-членки на ЕС за изграждането на обединен, солидарен, сигурен, проспериращ и силен Европейски съюз, беше позицията на двамата президенти. Обединяването на усилията в борбата срещу тероризма, нелегалната миграция, организираната престъпност нямат алтернатива, както и засилването на сътрудничеството в сферата на отбраната. България да бъде не само бенефициент, а и да интегрира своята военна индустрия и военна наука в общите проекти в рамките на Европейския фонд за отбрана, призова Румен Радев.

Двамата президенти обмениха мнения и за големите инфраструктурни енергийни проекти, които водят до диверсификация на маршрутите и източниците за доставки на природен газ и чиято реализация има пряко значение за сигурността и конкурентоспособността на европейските държави. Продължаване на подкрепата за реформите в страните от Западните Балкани в процеса на европейска интеграция, както и Брекзит, също бяха сред акцентите на разговорите. Румен Радев отново подчерта, че във Великобритания има над 250 хил. български граждани, хиляди британски граждани живеят у нас и страната ни ще работи за зачитането на техните права при Брекзит.

По време на срещата Румен Радев благодари на Франк-Валтер Щайнмайер за неговия личен принос за разрешаване на случая със задържаните в Либия българските медицински сестри.

По-рано на площад „Св. Александър Невски“ се състоя церемонията по официалното посрещане на президента Франк-Валтер Щайнмайер в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца