Европа ще разчита поне още 20 години на въглищата за тока си, според ЕВРОКОЛ

https://www.24chasa.bg/novini/article/7384850 www.24chasa.bg
Генералният секретар на ЕВРОКОЛ Брайън Рикетс смята, че поне още 20 години Европа ще разчита на въглищата за електричеството си. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Декарбонизацията /раздялата с въглищата/ в икономиката е неизбежна, но поне още 20 години Европа ще разчита на тях за производството на електроенергията си. Процесът не е евтин, няма да мине без жертви, но енергийният преход трябва да уважава правата на работещите във въгледобива. Това каза днес в Стара Загора генералният секретар на ЕВРОКОЛ - организацията на Европа за въглищата, Брайън Рикетс. Той участва в организираната от Института по модерен мениджмънт международна конференция на тема "Чиста енергия и инвестиции в енергетиката".

Очакванията са Старият континент да спре окончателно потреблението на въглища през 2058 година. Приблизително до това време ще стигнат и вече проучените находище в български минно-евергиен комплекс "Марица изток", макар специалисти да предвиждат, че залежите от лигнити в района са по-големи.

В момента около 38 процента от електричеството в Европа се добива чрез изгарянето на въглища, а една пета от емисиите въглероден двуокис във въздуха на света се дължат на този континент. Според Рикетс, сега приоритетите във въгледобива следва да бъдат не неговото разширяване, а как да се усъвършенства с помощта на новите технологии потреблението на въглища с цел драстично да намаляват вредните емисии във въздуха и да се опазва природната среда. Неговият съвет е да се вземат идеи от страни извън Европа. Канада например вече работело първото мащабно предприятие за улавяне и съхранение на водород, който може да замести въглищата в електроцентралите, докато в Европа все още не се обръщало сериозно внимание на улавянето на водорода. Най-голямата заплаха да въглищата обаче е природният газ, който може да бъде и синтетичен, т.е. произведен от диоксиди и съхраняван в изоставени бивши рудници под земята, посочи Брайън Рикетс.

Всичко, което трябва да знаете за:

Проблемът с употребата на въглищата в енергетиката занапред е особено актуален за комплекса "Марица изток" край Стара Загора, в който пряко с добива на въглища и производството на електричество са заети около 12 500 души, които са сериозно притеснени за работните си места.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален