20 000 католици в Раковски се молят с папа Франциск

https://www.24chasa.bg/novini/article/7385230 www.24chasa.bg
Навсякъде в Раковски има билбордове с лика на папа Франциск.

253 деца вярват, че допирът им с него ще ги преобрази

Над 20 000 католици ще се струпат пред храма “Пресвето сърце Исусово” в Раковски да се молят с папа Франциск. Там той ще отслужи литургия на 6 май. Това ще е един от най-бляскавите моменти от визитата му у нас.

В Раковски трескаво ремонтират улици за папската визита.
В Раковски трескаво ремонтират улици за папската визита.

За градчето с най-голямата католическа общност събитието е паметно и ще остане като бляскава страница в историята му. “Хората са много въодушевени.

20 000 католици в Раковски се молят  с папа Франциск

За първи път папа

идва в Раковски”,

казва строителят Петър Киманов. Той и цяла бригада ударно довършват благоустройството на храма “Свети Михаил Архангел” в кв. “Секирово”. Там светият отец пък ще се срещне със 700 вярващи от цялата страна.

Раковски в момента е строителна площадка. На всички входове са поставени вече билбордове с образа на главата на Римокатолическата църква. Асфалтират се улици, правят се тротоари и се оформят градинки с цветя.

В кв. “Генерал Николаево”, където ще служи папата, се оформя логото на посещението му в България с

1200 различни

стръка цветя

Символът представлява глобус, поддържан от две ръце, и трикольорът.

253 деца на възраст 8-9 г. тръпнат и отброяват часовете до срещата с наместника на свети Петър. В негово присъствие те ще приемат първото си причастие. За родителите това е “най-великото събитие” в живота на синовете и дъщерите им.

“Децата вярват, че този момент ще ги преобрази”, казва Ана Йовчева от “Секирово”. Тя и съпругът ѝ Иван през 2002 г. бяха от щастливците, които получиха благослов лично от папа Йоан Павел Втори в Пловдив (виж карето на 24-а стр.).

“Първото причастие е тайнството на евхаристията. В църквата се прави от 2000 г. Свързва се с Тайната вечеря на Христос и 12-те апостоли, на нея Исус им дава хляб и вино с думите: “Вземете от моето тяло и моята кръв” и им завещава да го правят за негов спомен”, обясни отец Димитър, ангажиран с визитата на папата. По същия начин и децата ще хапнат парченце хляб и ще отпият вино. Ритуалът ще продължи около 2 часа.

Очаква се папата да благослови присъстващите, след което да се оттегли за кратка почивка и обяд в манастира “Света Елисавета” в двора на храма. Монахините не искат да издадат с какво ще посрещнат светия отец и дали те ще приготвят ястията, или неговите готвачи. В Раковски обаче се говори, че най-вероятно ще го гостят с типични местни ястия. Едно от тях е гъши дроб, приготвен по специална местна рецепта. В половината Раковски отглеждат патици заради деликатеса. Дробът се слага за 10-15 минути в нагрята фурна, за да си пусне мазнината. След това се изважда, поставя се в отделен съд и се залива със сос, приготвен от мазнината, мед и оцет. Пчелният продукт се слагал, за да обира мазнината. Възможно е обаче медът да се замени със сладко от боровинки.

“При всички случаи трябва да го почерпят и с пиде - нещо като пърленка, която се пече на сач”, казват местните. По-вероятно е обаче на масата да бъде поднесена лека зеленчукова супа, тъй като е възрастен човек. На трапезата до него ще седнат тримата епископи у нас - монсеньорите Георги Йовчев, Христо Пройков и Петко Христов.

След отдиха в обителта понтификът ще се отправи към “Секирово”. Църквата “Свети Михаил Архангел” е обновена до неузнаваемост. Пред парадното стълбище току-що е излят бетон, който оформя площадчето. Встрани от него е опънато скеле и майстори измазват фасадата на къщата, в която живее свещеникът отец Румен. Трябва да приключат до 25-и. Дотогава и улицата ще е асфалтирана. В момента по нея е положена трошено-каменна настилка и валяк я отъпква. Работници с чукове редят плочки по тротоарите. Срещата на папата с католическата общност ще продължи там около час. Хората от квартала са притеснени, че няма да могат да се доберат и масово се записват за месата на светия отец в София на 5 май.

“Задължително ще заминем с децата. Искаме да се помолим с него за здраве, благослов и мир”, казва Ангелина Любеноячева.

Хората от близките магазини са в ужас от предстоящите мерки за сигурност. “Едва ли ще можем да се доберем да го видим. Два дни преди пристигането му ще ни накарат да затворим”, смята продавачката в близкия до църквата зеленчуков магазин.

В социалното предприятие в кв. “Секирово” пък се тюхкат, че няма да могат да подарят на Франциск

свещите с

неговия лик,

изработени от тях. Затова те ще бъдат поставени в олтара на “Свети Михаил Архангел”, за да ги благослови папата. Но от община Раковски се надяват, че ще успеят да му поднесат картина. Творбата е избрана след конкурс, в който са участвали седем местни художници.

Папа Франциск ще получи и чипровски килим с логото на посещението му “Мир на земята”, изписано на български и латински. Подаръкът от Чипровци не е случаен - там е създадена първата католическа общност у нас.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България