Светият отец живее в апартамент от 50 кв. м, храни се в столова с другите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7385256 www.24chasa.bg

На 21 години му отстраняват част от белия дроб

Преди 90 години от малкото италианско градче Асти, в област Пиемонт, семейството на Джовани Анджело Берголио потегля към Аржентина, за да търси късмета си. Това е дядото на днешния папа Франциск. Заедно с родителите си тръгва от Италия и Марио, бащата на бъдещия папа.

Фамилията се установява в Буенос Айрес. Там на църковна служба Марио среща Реджина, дъщеря на италианка от Пиемонт и на аржентинец с лигурийски произход. От любовта им се раждат 5 деца - първото е Берголио Хорхе Марио, който идва на бял свят на 17 декември 1936 г.

Малкият Берголио е записан в детската градина към католическия колеж в родния си квартал. Там той ще продължи да се връща всяка година и когато става архиепископ на Буенос Айрес. Берголио е привързан към колежа, в който е и монахинята Долорес, която е повече от учителка за него. През 1957 г., вече семинарист, Берголио е приет по спешност в болницата. Заради опасна инфекция му отстраняват част от десния бял дроб. Младият Берголио умира от болки и не разбира защо страда толкова много. Сестра Долорес, която го посещава в болницата, му обяснява, че

с болката си

той имитира

Исус Христос

Берголио ще запомни този урок завинаги.

Въпреки че в училище е пристрастен по литературата, психологията и религията, баща му Марио го записва в институт с изучаване на химия и физика, за да може синът му лесно да си намери работа. Още като ученик Берголио започва и да работи – чисти във фабриката за чорапи, в която баща му е счетоводител. По-късно работи и в лаборатория за химични анализи на храни.

Обратът в живота му настъпва на 21 септември 1953 г. Той трябва да замине със съучениците си на екскурзия, но преди това отива в църквата “Сан Хосе де Флорес”. Среща свещеник – отец Дуарте, когото никога преди това не е виждал, и решава да му се изповяда. Именно в този момент той чувства изведнъж и неочаквано призванието си и чe трябва да се отдаде на Бог. Берголио не отива на гарата, където го чакат съучениците му, а се прицира вкъщи решен да стане свещеник.

“Това беше изненадата на една среща, дадох си сметка, че ме чакат”, казва Берголио. Въпреки взетото решение минават още 4 г., преди да влезе в Ордена на йезуитите. През 1969 г. го ръкополагат за свещеник. Голямата промяна настъпва през 1992 г., когато папа Йоан Павел II го назначава за епископ на Буенос Айрес, а през 1997 г. става архиепископ. 2001 г., пак по волята на Войтила, става кардинал.

Харизматичният Берголио е на косъм да стане папа през 2005 г., когато е вторият най-гласуван в тогавашния конклав, който в крайна сметка избира предшественика му Йозеф Рацингер - Бенедикт XVI. Казват, че тогава Берголио бил толкова изплашен от възможността да го изберат за папа, че убеждавал поддръжниците си да не го гласуват. В крайна сметка обаче аржентинецът успява при следващия конклав през 2013 г., след оттеглянето на Бенедикт XVI.

Папа Франциск е водил открай време изключително скромен и семпъл живот. Дълги години като архиепископ живее в малък апартамент и използва метрото.

Въпреки отдадеността си на вярата, не само тя изпълва живота му. Като истински аржентинец Берголио

обича тангото

и футбола

Поддръжник е на историческия клуб “Сан Лоренцо” от Буенос Айрес.

И като стана папа, Франциск не се отказа от спартанския стил на живот. Отказа се от пищността и лукса на Апостолическия дворец и вместо това отиде да живее в “апартамент” от 50 кв. м (спалня и кабинет) на кардиналския дом “Санта Марта” във Ватикана. Храни се с всички останали в столовата, за да може да комуникира всекидневно с хора от всички нива. Дните на Франциск се разделят между четенето на книги, молитви, аудиенции, разговори. Папата е елиминирал всичко червено от облеклото си, облича се сам, бръсне се сам, сам си носи чантата при пътуванията. Сам си избира рамки за очила или обувки. Като папа живее така както и като отец Хорхе.

Всяка сутрин го буди в 4,45 ч. Бръсне се и се облича. След молитва, в 7 часа отслужва служба в капелата на “Санта Марта” за стотина вярващи. След нея поздравява всеки от тях поотделно. Утрините папата прекарва в срещи, аудиенции и разговори. Това е времето, когато във Ватикана идват от държавни глави и министри до групи, участващи в различни конференции. Тогава идват за разговори и кардинали и епископи. Обикновено

във вторник

папата почива,

тъй като се подготвя за общата аудиенция в сряда на площад “Свети Петър”. В неделя по традиция е неделната молитва “Ангел Господен”.

Един от любимите периоди на папата през деня е обедът – тогава има възможност да си говори с гостите на “Санта Марта” – кардинали, обикновени служители, негови приятели, а понякога дори и клошари, които са канени за обед.

Следoбед си почива около час, след което започва отново работа – чете документи, подготвя речи. Във всекидневната работа го подпомагат двама секретари, а за малкото му домакинство се грижат двама икономи. Те му помагат за всекидневните нужди. За сигурността денем и нощем се грижи шефът на ватиканската жандармерия.

Светият отец вечеря в 20 ча след което си ляга. Не обича да гледа телевизия. За резултатите от мачовете на любимия си отбор се информира от един от ватиканските гвардейци.

Приятели на папата днес са и едновремешните му най-близки приятели. “Ако съществува приятелство, то не се мени само защото някой е сменил функциите си”, каза преди време Франциск в интервю. Сред най-близките приятели на папата и днес са Марсело Фигероа, пастор евангелист и журналист, както и Алехандро Мармо – аржентински скулптор. “Приятелството е нещо много свято. Библията казва – имай един или двама приятели. Преди да сметнеш някого за приятел, остави времето да го покаже”, каза Франциск в интервю за аржентинско радио.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов