Откриват 1280 места за 11-годишни математици наесен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7385337 www.24chasa.bg
В математическата гимназия във Варна ще има 3 паралелки. СНИМКА: Лиляна Трънкова

- Влиза се с олимпиада и добри оценки от миниматурата

- Приемат 29 гимназии в страната

- Сегашният випуск четвъртокласници е сред най-големите - 64 186 ученици

1280 ще бъдат местата за петокласници в 29 профилирани гимназии с профил “Математически” или “Природни науки” през следващата учебна година.

Държавният план-прием за 5-и клас ще се утвърди до 30 април по области със заповед на началника на регионалното управление на образованието.

Сегашният набор четвъртокласници е сред най-големите - 64 186. За сравнение абитуриентите са под 53 хил.

Право на участие в приема в 5-и клас имат ученици, които успешно са завършили началния етап на основно образование, явили са се на миниматури в 4-и клас и са участвали във включени в календара на МОН олимпиада на областно ниво и поне едно състезание по математика и/или природни науки или поне две състезания в областта на математиката и/или на природните науки.

Състезанията, в които участва ученикът,

не може да

бъдат срещу

заплащане

на такса или дарение, категоричен е регламентът. За места, определени с държавния план-прием в 5-и клас, могат да кандидатстват и ученици от училища в чужбина, които тази пролет завършват клас, съответстващ на 4-и клас в България и признат по реда на Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, обясниха от МОН.

Учениците се класират според резултата от миниматурата по математика, средноаритметичната стойност от превърнатите в точки оценки от удостоверението за завършен начален етап по предметите, изучавани в 4-и клас, и резултатите от най-малко една олимпиада на областно ниво и едно състезание, които са в областта на математиката и/или на природните науки, или две състезания в областта на математиката и/или на природните науки.

Според регламента за участие в класирането учениците подават заявление до директора на профилираната гимназия, копие на удостоверение за завършен начален етап, както и копие от документите с резултатите от състезанията или олимпиадите.

Учениците могат да кандидатстват едновременно в повече от едно училище и една област.

Педагогическият съвет на училището определя методиката за извършване на класирането и

може да

определи

различна тежест

на резултатите

от състезанията и/или олимпиадата.

Приемът се извършва до 15 юли за предстоящата учебна година.

Броят на учениците

не трябва да

надхвърля 4%

от завършващите

4-и клас

в областта, обясни Павлин Петков, председател на Сдружението на директорите на математическите гимназии и директор на математическата гимназия във Варна.

За да получи право да приема след 4-и клас, над 60% от паралелките на гимназията след 7-и клас трябва да са с математически и природо-математически профил или софтуерни и хардуерни науки.

“Ценното е, че

на тази възраст

започва да се

проявява

талантът

в областта на математиката и природните науки. Ние инвестираме в тези деца с идеята в 7-и клас да бъдат най-добрите ни гимназисти. Така и става. Резултатите им не са случайни, иска си натрупване,

за да стигнеш

в 10-и клас

до НАСА

и всякакви международни изяви. След приема след 4-и клас децата попадат в конкурентна среда и се развиват със съвсем друго темпо. Темпът на развитие в по-голяма степен съответства на индивидуалното развитие на детето. Това е най-големият плюс”, коментира Павлин Петков. Според него пътеката по приема в математическите гимназии след 4-и клас “вече се е поотъпкала”.

Имало случаи, при които ръководства на масови училища ревнуват, че математическите гимназии отрано им вземат най-добрите ученици. Най-често това ставало в по-малките населени места.

В София и Варна най-голям прием след 4-и

клас, в Пловдив по 4 деца се борят за място

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА,

АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

Най-големи възможности за прием след 4-и клас има в столицата. Във всяка област има математическа или природо-математическа гимназия, като в някои са и двете.

Варна е доброто изключение, там възможностите са три - математическата гимназия “Д-р Петър Берон”, музикалното училище “Добри Христов” и хуманитарната гимназия “Константин Преславски”.

“В тези три училища реален изпит има само в музикалното, но той е за проверка на способностите на децата, които кандидатстват. В математическата гимназия се вземат предвид оценките на децата от завършения 4-и клас, външното оценяване, както и резултатите от няколко математически състезания и олимпиади. В хуманитарната гимназия класирането става по бал”, обясни за “24 часа” началникът на регионалното управление Венцислава Генова.

През последните години най-много деца кандидатстват в математическата гимназия “Д-р Петър Берон”. За учебната 2019/2020 година там ще бъдат сформирани 3 нови паралелки с 26 деца във всяка.

В хуманитарната гимназия новите паралелки петокласници също ще бъдат 3, с по 29 деца в тях с насоченост български език и литература, хореография, изобразително изкуство и музика.

В музикалното училище, което е към Министерството на културата, приемът е и с проверка на възможностите в паралелките с различни музикални инструменти, пеене и класически танци.

За улеснение на родителите РИО - Варна, организира първата по рода си у нас среща с експерти. Тя ще се проведе на 23 април в хотел “Черно море”. В 14 павилиона екипи от инспектората ще разясняват на родителите всички подробности по приема в различните училища, графиците, особеностите на външното оценяване. В един от павилионите ще бъде и началникът на инспектората със свой изнесен офис и готовност да отговаря на всякакви въпроси.

Единственото училище в Пловдив, което ще приема след 4-и клас, е образцовата математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”. Става въпрос за две паралелки с общо 56 места.

“Очакваме огромен наплив. На пролетните математически състезания, които се провеждат при нас и също са вход за тези паралелки, се явиха 213 ученици”, заяви директорът Веселина Карапеева. Гимназията е сред най-желаните в града и конкуренцията за нея е ожесточена и след 7-и клас.

В Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” ще приемат 156 петокласници в 6 паралелки.

Класическата ще приеме за

първи път 50 петокласници

Националната гимназия за древни езици и култури “Св. Константин Кирил Философ” за първи път обявява прием за 5-и клас. Ще бъдат приети 50 ученици, които ще се обучават в 2 паралелки, съобщиха от елитното училище.

Кандидатите за 5-и клас ще се класират в низходящ ред по реда на бала, който се образува от оценката по български език и литература и оценките по чужд език, математика и човекът и обществото от удостоверението за завършен 4-и клас и удвоен брой точки по български език и литература от миниматурата след 4-и клас.

При записването учениците и техните родители трябва да подадат заявление, в което да посочат какъв език искат да изучават като първи чужд. Изборът е между

английски,

италиански,

испански,

френски и

немски език

Ще се обособят 2 паралелки от двата езика, събрали най-много желаещи. Петокласниците ще имат допълнителни часове по история, български език, както и по предмета антична култура. Като факултативни учебни часове се предлагат латински или италиански език.

Подаването на

документи за

прием е от

15 април до

20 май

Класическата гимназия ще организира и ден на отворените врати на 25 април от 14,30 часа и на 7 май от 10 часа в сградата на ул. “Баба” 16 в столичния квартал “Модерно предградие”.

“Идеята да открием приема след 4-и клас е, за да разширим параметрите на класическото образование в България. Искаме да подготвим грамотни и стойностни млади хора, които да могат да продължат образованието си в гимназията след 7-и клас”, обясни заместник-директорът на НГДЕК Даниел Иванов. Според ръководството, започвайки от по-ранна възраст занимания с антична култура и латински език, децата ще придобият редица компетентности, които ще са им от полза в следващите етапи на образованието.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на