Машина на времето 13.04.2010 г.: С маска и пистолет играчка учителка обра банка в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7386408 www.24chasa.bg
Поля Даскалова в съдебната зала

На 5 март 2010 г., минути преди 17 ч жена със скрито лице под плътен розов шал и големи черни очила влиза в банка на централния оживен бул. “Данаил Попов” в Плевен.

Във вида ѝ няма нищо съмнително - денят е слънчев, но духа бурен, пронизващ вятър.

Затова никой от съседните на банката магазинчета и кафене не забелязва кога е минала по хлъзгавия мрамор зад парапета.

Забулената пристъпва в банката в края на работното време - вътре са 3 млади служителки.

“Това е обир. Никой да не мърда. Не се обаждайте на никого. Отвън има още 4-ма, които ще ви застрелят!”, произнася отчетливо и спокойно посетителката и придърпва в ръката си черна найлонова торба. Чиновничките решават, че вътре има пистолет. Оръжие обаче не е показано.

“Сложи всичко вътре”, разпорежда с тих глас тайнствената жена и с премерени движения разтваря жълта кесия. Касиерките изсипват всичките пари от чекмеджетата.

Жената хваща торбата с банкнотите и светкавично изчезва. Вцепенени от премеждието, банковите служителки не натискат на мига паникбутона. Първо уведомяват службата за сигурност в централата в София, след десетина минути се обаждат в плевенската полиция.

“Гимназиална учителка е ограбила 21 600 лв., след като е заплашила 3-те служителки с пистолет играчка. 37-годишната преподавателка по български език и литература е в ареста с обвинение за въоръжен грабеж. Тя е направила пълни признания пред съдия.”.

Това обяви на 13 април 2010 г. тогавашният шеф на полицейската дирекция в Плевен Светозар Илиев. Учителката Поля Даскалова планирала удара в банковия офис, ходила е поне 4-5 пъти на разузнаване в района. Искала е с чужди пари да реши финансови затруднения в семейството и да върне дългове на кредитори.

Грабежа извършила на своя глава, никой от фамилията не знаел какво си е наумила. За сама жена се е справила перфектно - не е направила излишен ход, нито е изпуснала подозрителна дума. Целият екшън се завъртял като на кино за 3-4 минути. Стиснала торбата с парите, Поля върви 10-ина минути пеш по булеварда, после хлътва в къс тунел и излиза зад гърба на жилищен блок. В необитаемо помещение сваля маскировъчните елементи от тоалета си и тръгва към автогарата, където хваща рейса за Славяново, откъдето е.

Така криминалистите подреждат маршрута на Даскалова от мартенския следобед. Единствената грешка на учителката обирджийка е, че оставя образа си в цял ръст в банковите камери.

На първите записи, когато обследва района, косата ѝ е кестенява, права и спусната под раменете. В деня на обира Поля слага перука с тон по-светла. Широкият плътен розов шал и големите слънчеви очила с бели рамки са като маска - лицето ѝ е почти скрито. На записите обаче личат скулите ѝ - именно характерната им изпъкналост я издава при сравнение на видеоматериала, твърдят разследващи.

При обиска в дома на Даскалови са иззети чантата и найлоновият плик, в които са били прибрани задигнатите пари. Пластмасовият пищов и перуката Поля изгаря веднага.

Спечелила зелена карта за САЩ

Преди обира на банката Даскалова спечелила зелена карта за САЩ и даже резервирала билет за самолета, полетът бил на 11 май.

С откраднатите пари обаче не е купила билет, а е покрила вересиите, пише в обвинението. Тя и съпругът ѝ Свилен имали да връщат 29 551 лв. дългове по потребителски кредити и от взети заеми с лихви от хора и фирми. Даскалови заделяли по 500 лв. месечно за вноските, но не смогвали с погасяването. В началото на 2010 г. кредитните инспектори и лихварите ги притискали, звънели им, ходели в дома им и в училището.

Напуска Славяново преди 6 г., сега живее във Франция

След разкрития грабеж Поля бе обвинена и изкара 10 дни в килия. По-късно след 7 месеца домашен арест плати 2500 лв. гаранция за свободата си. Още през април тя сама подава молба за напускане и завинаги се разделя с училището в Славяново. В края на ноември 2010 г. съдът в Плевен постанови 18 месеца условно за Даскалова. Заради призната вина делото се гледа по съкратената процедура.

“Поля я няма в Славяново от години. Замина за чужбина. Оттогава не съм я виждал. Нямам информация да се е връщала, нито къде е сега”. Това каза пред “24 часа” кметът на Славяново Христо Таренгов.

Поля и семейството й напуснали родното градче Славяново през 2013 г. Последно през пролетта на 2015 г. се знаеше, че фамилията Даскалови е във Франция.

“Живеят в Шамбери. Там ги отведе дъщеря им Виолина. Тя се ожени за приятеля си българин. Имат 2 деца - момиченцето е на около годинка, другото е на няколко месеца.

С трите си дипломи за висше образование, на 42 г. Поля се е преквалифицирала в баба, гледа си внуците във Франция. Разбрахме, че между грижите за децата работела и почасово, но не знаем подробности”. Това разказаха преди 4 г. бившите ѝ колеги пред “24 часа”.

Тогава те я описаха като умна, интелигентна, надарена с енергия и горд характер - никога не поискала лев назаем. Първо се дипломирала в библиотекарския институт, после завършила българска филология и информационни технологии, в английския се усъвършенствала задочно.

“На 37 г. с банковия обир проигра хазартно своя и живота на най-близките си. На 40 години започна на чисто в чужбина”, говореха хората, които я познават. Но в Славяново позорната случка е напълно забравена!”

Стана сюжет за филма “Урок”

Историята с обира на банката от учителката Поля Даскалова стана сюжет за игрален филм. Авторите му - семейната двойка Кристина Грозева и Петър Вълчанов, го нарекоха “Урок”. В ролята на учителката е Маргита Гошева, а на съпруга ѝ - Иван Бърнев. Филмът имаше голям зрителски успех и стана носител на над 30 наши и международни награди от фестивалите в Торонто, Сан Себастиан, Варшава, Токио, Солун, Анже, Гьотеборг и др.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро