Северин признава, че е убил Виктория, отървава доживотния затвор (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7386442 www.24chasa.bg
Северин Надеждов ще признае вината си на заседанието, насрочено за 22 април. Така ще отърве доживотният затвор. СНИМКА: РОСЕН МОЛЛОВ

Надеждов ще признае вината си и така ще лежи максимум 30 г. зад решетките

Обвиненият в убийството на русенската журналистка Виктория Маринова - Северин Надеждов, е поискал делото срещу него да се води по съкратено производство и така ще се размине с доживотната присъда. Адвокатът на Надеждов е внесъл молбата в деловодството на съда, съобщиха представители на Темида.

Надеждов е обвинен, че е убил брутално журналистката, блудствал е с нея и я е изнасилил. На 6 октомври м. г. България беше потресена от жестокото престъпление в Русе. Красивата млада жена правела сутрешния си крос по крайдунавската алея и се подготвяла за участие в маратон. 

Северин пък бил на рожден ден на приятел и пил до 6 часа сутринта. Все още пиян, тръгнал сам да се прибира.

Засякъл

Маринова,

която тичала,

и решил да я

изнасили

Проследил я, а когато останали само двамата по алеята, забил лявото си кроше в носа ѝ и я замъкнал в храстите. Часът бил малко след 11 преди обед. Изнасилил я брутално, а 30-годишната телевизионна водеща издъхнала от раните си. По това време Северин вече бил в дома си в ромската махала “Тракция”.

Още на следващия ден Надеждов накарал свой приятел да го закара до град Щаде в Германия, където живее майка му.

Признал ѝ за убийството и ѝ казал, че дошъл да я види, а след това ще се предаде.

По това време в България заподозрян за смъртта на Виктория бе и бившият ѝ съпруг Свилен Максимов, от когото тя има дъщеря. След като преглеждат записи от камери обаче, полицаите стигат до Надеждов. Отиват в дома му и намират дрехите му, обилно напоени с кръвта на Виктория.

След като от МВР се свързват с немските власти, Надеждов е задържан на 9 октомври. Седмица по-късно е върнат у нас.

По време на мерките си за неотклонение той признава, че е убил Виктория, но не ѝ, че я е изнасилил.

Само за 5 месеца прокуратурата приключи разследването и внесе обвинителния акт в съда на 19 март. Делото е насрочено за 22 април.

От молбата на адвоката му се разбира, че

Надеждов

ще признае

вината си

Така дори да бъде осъден на доживотен затвор, съдът трябва да замени наказанието му с решетки от 20 до 30 г. Това пък позволява на Надеждов да подаде молба за предсрочно освобождаване, след като излежи половината от присъдата. Ако обаче работи, докато е в затвора, 21-годишният ром ще може да поиска да излезе на свобода след по-малко от 15 години. Причината е, че 2 дни труд се броят за 3 зад решетките.

След като се разбра за искането на Северин, “24 часа” се свърза с бившия съруг на Виктория - Свилен. “Какво да ви кажа, съжалявам за това, което се случва. Очаквам каква ще бъде присъдата, за да си направя сметката кога този човек ще излезе от затвора и кога отново би могъл да бъде потенциална заплаха за мен и моето семейство. Това, естествено, не означава, че се страхувам, но мерки никога не са излишни”, коментира Максимов искането за съкратено съдебно производство.

2 седмици преди Северин да реши да признае вина, Максимов заяви в интервю за “24 часа”, че разчита на българското правосъдие и очаква убиецът да получи строга присъда, имайки предвид факта, че съдиите също са родители, имат семейства и не биха искали нещо лошо да се случи на някого от роднините им.

Потърсен от “24 часа”, прокурорът на Русе Георги Георгиев не отговори на телефона си.

Призив: Депутати, променете закона

Факсимиле от броя на “24 часа” от 3 ноември м.г. Тогава дадохме думата на адвокат Марин Марковски, който поиска да отпадне възможността бруталните убийци да признават вина и да не лежат до живот.

В анализа адвокат Марковски той обясни, че дори някой да избие с гранатомет цял квартал, ако признае вината си, ще лежи само 30 години. Юристът призова депутатите да променят закона.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов