Румен Радев днес ще поиска или нов закон, или нов човек да бори корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/7387923 www.24chasa.bg

Президентът 1 година не е свиквал консултативния съвет

Държавният глава и БСП вероятно ще настояват той да назначава новия шеф на “Антимафия”

ГЕРБ също се готвят за по-ефикасен модел на комисията, която бори подкупните във властта

 Общински съветници с различни цветове масово прехвърляли имоти след настояването на Бойко Борисов и те да бъдат проверявани

Днес президентът Румен Радев най-вероятно ще поиска драстична промяна в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество или смяна на председателя на комисията “Антикорупция” с аргументите, че са компрометирани и неефективни.

За дебат в тази посока се готвят участниците в Консултативния съвет по национална сигурност.

От април 2018 г. Румен Радев не е събирал в този формат премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, лидерите на парламентарни групи, ръководството на Народното събрание, началниците на спецслужби.

След една година пауза в общуването и месец след избухване на скандала “Апартаментгейт”, помел политици, магистрати, министри и зам.-министри, президентът Румен Радев ще иска “резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта”. Така поне е обявена темата на заседанието. По принцип заседанията на този съвет се превръщат в говорилня без резултат. Ситуацията обаче сега е различна.

Дни преди заседанието Пламен Георгиев, председател на най-сложния орган в държавата и с най-дългото име - Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество - КПКОНПИ,

успя да стане

част от скандала

с апартаментите

на властта

Три екстри - тераса, барбекю и сауна, са на път да свалят от поста Георгиев.

Мегаструктурата със сложната абревитура - КПКОНПИ, създадена преди година, е уникална институция, типично български патент, какъвто няма в Европа.

В себе си тя обедини 5 институции, все за борба с корупцията. В нея се вляха звеното за борба с корупцията по високите етажи на властта в ДАНС, чиновниците от БОРКОР, бившата КПУКИ (комисия за предотвратяване на конфликт на интереси, известна единствено с тефтерчето на своя бивш шеф Филип Златанов), публичният регистър в Сметната палата и КОНПИ.

Пламен Георгиев излезе в отпуск заради недекларираната тераса от 186 кв. метра и самият стана обект на проверка на собствената си комисия.

БСП внесе подписка за отсраняването му по парламентарен път. Президентът сне доверието си от шефа на КПКОНПИ и покани заместника му Антон Славчев на заседанието днес. Междувременно самият Славчев бе осветен от Би Ти Ви като собственик на друга тераса от над 200 квадрата, купена за 40 хил. лв. в кв. “Хиподрума”.

Депутати очакват президентът действително да поиска промяна в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, научи “24 часа”.

В последните месеци тази тема е повдигана няколко пъти. Законът, който е на 1 година, вече претърпя няколко промени.

Още през 2017 г., когато месеци наред се дискутираха текстовете за борба с корупцията, известни като законопроекта “Кунева”, желанието на държавния глава бе

президентът

да назначава

председателя на

КПКОНПИ, както

иска и БСП

В момента шефът на комисията се избира от парламента.

Според хора от властта обаче това би дало възможност на държавния глава да направи служба, с която да държи на къс пас неудобните му от високите етажи. Затова е и малко вероятно подобно искане на Радев да бъде прието от управляващите.

Радев и БСП настояваха тази комисия “Антикорупция” да е малка, но с пълноценни разследващи функции по високите етажи на властта. Напрактика това означава антикорупционният орган да разследва несъответствията между декларираното и реалното имущество. Сега КПКОНПИ само проверява данни за корупция, а при възникнали съмнения ги предава на прокуратурата.

Възможно е

ГЕРБ обаче

да подкрепи

президента за

нова концепция

за изцяло

нов орган,

който да не е така мащабен и муден в своите действия.

В четвъртък нови прелюбопитни промени в антикорупционния закон направиха между първо и второ четене бившият вече шеф на комисията и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов и депутатът от ДПС Хамид Хамид. Те предлагат бъдещият председател на КПКОНПИ да не е задължително юрист, а може и да е човек от върховете на службите за сигурност, който да има 5 години стаж на ръководна длъжност. Което загатва, че може би действително ГЕРБ търси наследник на Пламен Георгиев.

От мотивите към предложението за новите изисквания за стаж към бъдещия шеф на КПКОНПИ става ясно, че те са същите като за председателите на ДАНС и на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

“Целим постигането на огледалност и симетрия”, посочват в мотивите Данаил Кирилов и Хамид Хамид.

Не е изключено обаче с това да се цели елегантно отстраняване на Пламен Георгиев от ръководния пост. Така подписката на БСП ще се обезсмисли и червените няма да вдигнат скандал.

Междувременно при номинацията на Данаил Кирилов за правосъден министър премиерът му заръча: “Първата задача, която му поставям, е да бъдем изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм,

и общинските

съветници да

влязат в

антикорупционния

закон”

Повод за думите му бе фактът, че те бяха извадени от кръга на задължените да подават декларации пред КПКОНПИ. Това всъщност беше и най-спорната промяна в проекта на Кирилов и Хамид, която мина на първо четене.

През декември досегашният шеф на правната комисия Данаил Кирилов и заместникът му Хамид Хамид внесоха изненадващо радикални промени, които не бяха посрещнати с одобрение. Те минаха в пленарната зала, а БСП, която бойкотира заседанията, днес вероятно ще ги оспори.

Общинските съветници от различни цветове все пак ще декларират имуществото си, като изискването ще важи за онези, които бъдат избрани в местната власт тази есен. Това стана ясно на заседание на правната комисия на 26 март.

След настояването на Бойко Борисов имуществото на общинските съветници да бъде осветено в цялата страна хора на ГЕРБ, БСП, “Да, България” и други местни коалиции масово прехвърляли имоти и сметки на роднини и приятели, научи “24 часа”.

Коалиционният партньор на ГЕРБ -

патриотите, от

самото начало

не са съгласни

общинските

съветници да не

са обект на

комисията

“Антикорупция”. И затова логично зам.-шефът на правната комисия Христиан Митев внесе свое предложение, за да бъдат върнати обратно, тъй като “те приемат решения за управление на общинската собственост, както и за разпределение на големи финансови ресурси при участие на общината в проекти, финансирани или съфинансирани от европейските структурни и кохезионни фондове”.

Патриотът Митев има още няколко революционни предложения. Едно от тях е свързано с роднините на политика или висш управленец, който попада под ударите на “Антикорупция”.

В момента в закона има презумпция, че до доказване на противното за движими вещи и парични средства на проверяваното лице се смятат и тези, намерени у него, в жилището му или в други собствени или наети от него помещения, превозни средства, каси или сейфове. В проекта обаче има предложение презумпцията да важи още за роднините му и свързаните с него фирми.

Според друга идея на Митев трябва да бъдат намалени глобите, ако проверяваният не се яви пред комисията след надлежно призоваване. Вместо исканата от вносителите санкция в размер от 100 до 2000 лева при първо нарушение и от 500 до 5000 лева при последващо Митев иска “по-ниски и по-адекватни размери” - от 100 до 1000 лева.

Според него трябва да отпадне и идеята за налагане на санкции на хората, които имат информация за корупция по високите етажи на властта, но не сигнализират за нея. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи