Сестрата на съветник на президента с евтин апартамент от “Артекс”, но по модела на Цецка Цачева

https://www.24chasa.bg/novini/article/7387927 www.24chasa.bg
Мария Грънчарова

Сделката сключена за 1000 на кв. метър - почти два пъти

по-ниско от пазарните цени

Мария Грънчарова - сестра на президентския съветник Николай Копринков, също е купила евтин апартамент, и то пак от фирма “Артекс”. Това показват документи в Имотния регистър.

Сделката е от края на 2017 г. Тогава Грънчарова и съпругът ѝ купуват тристаен апартамент с площ 105 квадратни метра и гараж от 18 кв. метра. Жилището се намира в столичния квартал “Изгрев” на ул. “Самоков”, на метри от Борисовата градина. Според сайта на “Артекс” там се намира сграда “Диамант”, която е една от най-новите, завършени от фирмата. Тя е въведена в експлоатация през юни 2018 г., а сред екстрите в луксозния комплекс са спа център и басейн.

“24 часа” се опита да се свърже с Мария Грънчарова, за да я попита как е успяла да договори по-изгодни от пазарните цени, но до редакционното приключване на броя не успя да я открие за коментар.

От документите по сделката става ясно, че семейство Грънчарови са платили малко над 205 000 лева за жилището и гаража. Това прави цена от 1000 евро на кв. метър за апартамента и гаража, което може да се определи като доста изгодна сделка. Защото справка в обявите на големи агенции, които предлагат апартаменти в същата сграда, показва, че офертите там за сходни апартаменти са за минимум 1800 евро на кв. метър. Отделно се предлагат гаражи за 22 000 евро.

Грънчарови са платили жилището със собствени средства и с банков заем. Няма точни данни какъв е неговият размер. Но от документи в Имотния регистър става ясно, че ако се стигне до разваляне на сделката по вина на продавача, той дължи неустойка на купувачите в размер на 155 000 лева.

Подобно бе финансирането, което обяви бившият правосъден министър Цецка Цачева за своето жилище в съседния квартал “Изток”, което тя също е купила от “Артекс”. За апратамент от 198 кв. метра на груб строеж Цачева платила 285 000 лева.

Когато се появи информацията за нейната сделка, тя обясни, че има подписан предварителен договор с фирмата през 2017 г. за плащане “на зелено”, като сумите са превеждани изцяло по банков път с начислени данъци, а единствената отстъпка, която е получила, била да я изчакат да продаде апартамента си в Плевен, за да плати строителството между грубия строеж и акт 16.

“Дължа с падеж в края на май сума за довършване между вида, в който е бил имотът към момента на нотариалния акт, и това, което е след акт 16”, каза още Цачева.

От публична информация в Търговския регистър става ясно, че Мария Грънчарова има дялове в две фирми - “Йонима” и “Дийонима”. Нейна съдружничка е Дияна Копринкова. Основният бизнес на двете жени е в сферата на туризма - имат ресторант с хотел в пловдивското село Труд.

Преди да стане съветник на президента Румен Радев, Копринков в периода 2011-2015 г. бе кмет именно на село Труд. Той е завършил Техникума по механотехника в Пловдив, а след това има бакалавърска степен по Физическо възпитание в Пловдивския университет. Магистър е по три специалности - “Управление на социално-педагогически дейности с деца и юноши”, “Политики и стратегии в публичната администрация” и “Защита на информацията”.

От 2003 до 2011 г. е общински съветник в община “Марица”, бил е областен координатор за Пловдив на агенцията за младежта и спорта, която вече е министерство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си