Йоурова: Над 50% от опасните стоки са от Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7387965 www.24chasa.bg
Вера Йоурова

Най-голям дял сред тях имат детските играчки

Над 50% от опасните нехранителни стоки през миналата година, засечени в ЕС, са произведени в Китай. Това обясни еврокомисарката Вера Йоурова в Букурещ при представянето на доклада за безопасност за 2018-а по Системата за бързо предупреждение Rapid Alert System.

“Справянето с опасни китайски стоки остава топприоритет през следващата година и подобряването на системата за потребителите”, заяви на въпрос на “24 часа” еврокомисарката и допълни, че от началото на мандата ѝ опасните стоки от Китай са намалели с близо 10%. Тя обясни, че работи с китайските власти по проблема, но трябва да се засили ангажираността им. “Ще предам съобщението на китайския министър, когато се видим следващата седмица”, допълни Йоурова.

За изминалата година са постъпили в системата за бързо предупреждение 2257 нотификации и са предприети 4050 последващи действия. Най-много в ЕС са сигналите за опасни детски стоки - 31%, следвани от моторни средства - 19%. В топ 3 влизат също дрехи и други текстилни продукти.

В България 51% от подадените сигнали са за дрехи. Второто място си разделят декоративните артикули, като свещи и запалки. Таня Патрикова, която е началник на отдел "Организация на контрола и безопасност на стоките" в Комисията за защита на потребителите обясни, че всички запалки, които са с “нестандартна форма”, са незаконни, защото могат да представляват интерес за малки деца.

По време на събитието държавите от ЕС представиха артикули, които са нотифицирали в системата. Българският артикул, представен от Патрикова, беше биберон с елементи, които могат да се измъкват лесно и да доведат до задавяне, ако бъдат погълнати от бебето.

У нас през 2018 г. са подадени към системата 102 сигнала за опасни стоки и са предприети 312 действия.

Йоурова припомни, че преди седмица в ресорната комисия на Европарламента са приети пакет текстове за защита правата на потребителите. Както “24 часа” писа, разминаването на състава на продукти, предлагани като еднакви, ще се счита за нелоялна практика.

“Предложих тези, които произвеждат продукти с двойно качество, да понасят санкции”, заяви еврокомисарката. И допълни, че продължават да се правят тестове за двоен стандарт на храните, а резултатите трябва да излязат в близките месеци. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни

Между 18 и 25 стотинки на километър ще плащат шофьорите на камиони по родните пътища. Това е заложено в новата тол система, която стартира вчера, но засега се правят тестове по нея. Макар вече да има камери и устройство по трасетата, се очаква събирането на такси да започне през март догодина, но дотогава шофьорите трябва да са информирани за