Йоурова: Над 50% от опасните стоки са от Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7387965 www.24chasa.bg
Вера Йоурова

Най-голям дял сред тях имат детските играчки

Над 50% от опасните нехранителни стоки през миналата година, засечени в ЕС, са произведени в Китай. Това обясни еврокомисарката Вера Йоурова в Букурещ при представянето на доклада за безопасност за 2018-а по Системата за бързо предупреждение Rapid Alert System.

“Справянето с опасни китайски стоки остава топприоритет през следващата година и подобряването на системата за потребителите”, заяви на въпрос на “24 часа” еврокомисарката и допълни, че от началото на мандата ѝ опасните стоки от Китай са намалели с близо 10%. Тя обясни, че работи с китайските власти по проблема, но трябва да се засили ангажираността им. “Ще предам съобщението на китайския министър, когато се видим следващата седмица”, допълни Йоурова.

За изминалата година са постъпили в системата за бързо предупреждение 2257 нотификации и са предприети 4050 последващи действия. Най-много в ЕС са сигналите за опасни детски стоки - 31%, следвани от моторни средства - 19%. В топ 3 влизат също дрехи и други текстилни продукти.

В България 51% от подадените сигнали са за дрехи. Второто място си разделят декоративните артикули, като свещи и запалки. Таня Патрикова, която е началник на отдел "Организация на контрола и безопасност на стоките" в Комисията за защита на потребителите обясни, че всички запалки, които са с “нестандартна форма”, са незаконни, защото могат да представляват интерес за малки деца.

По време на събитието държавите от ЕС представиха артикули, които са нотифицирали в системата. Българският артикул, представен от Патрикова, беше биберон с елементи, които могат да се измъкват лесно и да доведат до задавяне, ако бъдат погълнати от бебето.

У нас през 2018 г. са подадени към системата 102 сигнала за опасни стоки и са предприети 312 действия.

Йоурова припомни, че преди седмица в ресорната комисия на Европарламента са приети пакет текстове за защита правата на потребителите. Както “24 часа” писа, разминаването на състава на продукти, предлагани като еднакви, ще се счита за нелоялна практика.

“Предложих тези, които произвеждат продукти с двойно качество, да понасят санкции”, заяви еврокомисарката. И допълни, че продължават да се правят тестове за двоен стандарт на храните, а резултатите трябва да излязат в близките месеци. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка