България и Китай имат много добри перспективи за сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/7388510 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Ивета Балевска

Секретар на Клуба на чуждестранните журналисти в България

Както за Китай, така и за България, 2019 г. ще бъде изпълнена с важни събития от вътрешен и международен характер, които ще окажат влияние върху позитивното развитие и разширяване на сътрудничество между двете страни. 70-годишнината от дипломатическите отношения между България и Китай ще увенчае с още по-големи успехи и признание ползотворните контакти между двете страни, информира bulgarian.cri.cn.

Всичко, което трябва да знаете за:

Проведената преди по-малко от месец ежегодна сесия на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП), по време на която бе хвърлена светлина върху приоритетите на страната, още един път доказа, особено с приемането на Закона за чуждестранните инвестиции, че реформите в страната се издигат на ново равнище и дават нов тласък в посока на сътрудничеството между Китай и други страни, включително и България.

През 2019 се очаква Пекин да бъде отново домакин на втория форум за международно сътрудничество по инициативата „Един пояс, един път". В рамките на инициативата се ражда един от най-важните нейни компоненти – механизмът за сътрудничество във Формат 16+1, обхващащ 16-те държави от Централна и Източна Европа и Китай. Амбициозната дипломатическа инициатива на Китай с цел засилване на сътрудничеството, е приветствана от европейските страни в региона.

И резултатите не закъсняват

Срещите на държавните глави в рамките на Механизма за сътрудничество във формат 16+1 се провеждат редовно в различни държави. През 2018 София беше домакин на Седмата среща на лидерите на страните от ЦИЕ и Китай, със съпътстващ бизнес форум и последвалата няколко месеца по-късно Четвъртата среща на местните лидери на страните от ЦИЕ и Китай. Така, годината се превърна в една от най-важните за българо-китайските отношения. Около 20 документа бяха подписани, а по време на срещата междупредседателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и българския премиер Бойко Борисов, бяха взети кардинални решения. .

Но нека се върнем малко назад

Това, с което Китай стана известен през последните десетилетия е неговото икономическо развитие и небивал икономически подем. Така Китай приковава погледите към икономическото чудо, което все повече впечатлява света. Очевидна е тенденцията за превръщането на страната в нов световен икономически център.

В рамките на Срещата на върха в София, България и Китай определиха няколко потенциални приоритета за сътрудничество: високи технологии, инвестиции и индустриално партньорство, съвместни предприятия, инфраструктура, селско стопанство и туризъм.

След тази среща България позиционира себе си като „врата към Европейския съюз" за китайски инвестиции", заяви българският премиер Борисов. Той посочи като един от най-значимите резултати от форумасъздаването на Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

Друго важно събитие, на което България бе домакин само няколко месеца по-късно бе Четвъртата срещана местните лидери на Китай и страните от ЦИЕ. Такъв вид срещи бяха предложени от китайското правителство още през 2013 г. Тогава китайски висши представители подчертаха, че местното сътрудничество ще се превърне в много важна част от отношенията между Китай и страните от ЦИЕ. По време на срещата си българският министър-председател и заместник-председателят на Постоянния комитет на Общокитайското събрание Цао Дзиенмин бяха единодушни, че форумът, който премина под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво", задълбочава и разширява двустранните отношения между България и Китай. Участваха представители на всички български области, както и на много общини. Дискусиите бяха съсредоточени върху развитието на сътрудничеството на местно ниво в четири основни направления: туризъм, селско стопанство, индустриални и демонстрационни зони и паркове, малки и средни предприятия. В контекста на местното сътрудничество, важна перспектива е продължаване дейностите за побратимяване на китайски провинции и градове с български. Побратимяването не е формален акт, а има осигурени финансови ресурси, които могат да се използват за инвестиции в различни области. За това вече има достатъчно добри примери и перспективите растат.

По време на срещата Формат 16+1 в София, се проведе и бизнес форум, който събра на едно място над 1500 фирми от ЦИЕ и Китай. Специална среща се проведе между министрите на икономиката на България Емил Караниколов и министъра на търговията на Китай ЧжонШан.

Икономическото сътрудничество

Седем големи икономически сделки сключиха Българи и Китай по време на срещата в София, двамата премиери подписаха 10 споразумения в различни икономически сектори - от земеделието до ядрената енергетика. Ето и някои от основните договорености, които ще бъдат в основата на перспективите за бъдещото сътрудничество между двете страни:

• Споразумение между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие за1.5 милиарда евро за малки и средни фирми

• Изграждане на железопътна връзка между река Дунав, Черно и Егейско море,

• Нови магистрали и скоростни пътища –.

• Китайската държавна ядрена корпорация ще се включи в проекта АЕЦ"Белене", като подаде документи за участие в търга

• Китайската Theexport-importBankще отпусне заем от над 94 милиона долара на Параходство „Български морски флот

• България ще изнася за Китай 10 000 тона сух тютюн или 10 милиона тона неизсушени листа годишно

• Китайска компания планира да отвори завод за сглобяване на електрически камиони за доставки в Пловдив, като се внасят резервни части от Китай

• България и Китай ще развиват общи проекти и в електронната търговия и услугите

Перспективите

Участието на България с 32 компании в първото Китайско международно изложение за внос през ноември м.г.в Шанхай /CIIE/ е изключителен пример за желанието на страната да задълбочава и разширява сътрудничеството с Китай. „Считаме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и ще продължим да работим усилено тази тенденция да продължи и занапред", коментира българският министър на икономиката по време на Шанхайското изложение. Българските компании представиха своите стоки и услуги в различни сектори на хранително-вкусовата промишленост, козметиката и услугите. Бяха договорени редица двустранни споразумения, някои от които вече са подписани, а за други това предстои в най-скоро време.

Българското розово масло, както и козметика, произведена на основата на българските етерични масла, намират вечетрайно място на китайския пазар и са блестяща перспектива в бъдещото ни партньорство. Постепенно в България навлизат все повече китайски компании и фирми, свързани с високите технологии, включително и производство на перспективните електромобили. Зелените технологии и „ кръговата икономика" са друго поле от перспективите между двете страни. От своя страна,необходимостта от реализирането на търговски потоци с висока скорост и по-ниска себестойност, изискват продължаване на сътрудничеството в областта на железопътната инфраструктура

Туризмът и туристическият бизнес са важна сфера за сътрудничество, в която има големи перспективи, тъй като непрекъснато расте броят на българите, които искат да посетят Китай. В тази връзка от изключително значение е провеждането на специализирани форуми за презентиране на забележителностите и възможностите на различни китайски провинции в България, както и на български области в Китай. През последните месеци в София имаше няколко форума за културен туризъм: на провинциите Ляонин, Нинбо, Дзянси и др. Същевременно големи групи туристи от многомилионната китайска страна проявяват интерес и желаят да посетят България.. Обменът в областта на науката и образованието, както и между представители на академичната общност от двете страни е също един от бъдещите приоритети.

Радостен е фактът, че китайското и българското правителство работят много добре по културното сътрудничество. Пример за това са създаването на културни центрове в столиците на двете страни. Откриването на Китайски културен център в София, преди малко повече от година, който е и единствения за страните от Централна и Източна Европа и интересът, който той предизвика сред българската общественост с инициативите, които провежда, са ярка демонстрация за желанието на българите да опознаят и научат повече за Китай. Всеки момент в Пекин ще бъде открит и Български културен център. В началото на април т.г., град Нинбо ще бъде домакин на Четвъртото Китайско изложение на културните и творческите индустрии, което е в рамките на инициативата "Един пояс, един път" и формата 16+1.На щанд с площ от 336 кв.м., българският град Орешак ще представи художествени занаяти и ще демонстрира традиционната керамика и нейния модерен облик.

Безпрецедентната роля на медиите и добрата комуникация между двете страни допринасят много за повишаване ефективността на сътрудничеството във всички области. Контактите между Общокитайската асоциация на журналистите и Съюза на българските журналисти продължават над 30 години. Двустранните връзки между отделни български медии също са важна форма за обмен на информация, която има големи перспективи. Пример за това е българската медийна група „24 часа", която съвместно с Радио Китай от 4 години издава специализираното сп. „Обектив Китай". През последната година изданието прерасна в дигитален сайт, в който се публикува значително повече информация. Има и други примери за добри практики между медиийни компании от двете страни.

С нетърпение очакваме следващата осма среща на върха във формата 16+1 през април т.г. в хърватския град Дубровник, защото те насърчават сътрудничеството между Европа и Азия. Една китайска поговорка гласи: „Една нишка се къса лесно, но 10 000 нишки, заедно вплетени, могат да издърпат и кораб". Срещите във Формат "16+1" имат бъдеще и си остават обещаващ модел за развитие, е мнението на повечето европейски анализатори. Китай не само ни потапя в екзотиката на миналото, но също така ни помага да разберем и осмислим мащабите и движещите сили на света, в който живеем.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фен на мексиканския "Тигрес" ще получи доживотна забрана да посещава мачове. Причината е, че докосна гърдите на футболистката на тима София Хуерта. Запалянкото я помолил да си направят селфи след края на контролата на отбора с "Хюстън Даш" на университетския стадион в Монтерей. Тя откликнала и дори взела телефона му

Световният шампион с Испания Шаби Алонсо може да се озове в затвора. Той е обвинен в данъчни измами за няколко милиона евро. Ако се докаже, че е виновен, може да лежи до пет години. Бившият халф на "Реал" е поредният футболист с проблеми с данъчните след Кристиано Роналдо и Лионел

Мелиса Сата отново се носи на крилете на любовта. Тя буквално грее в присъствието на съпруга си Кевин-Принс Боатенг, отчетоха медиите в Италия. Моделката и халфът се събраха след почти едногодишна раздяла. И не пропускат да покажат колко са щастливи заедно. За последно го направиха на ревюто на известна марка в Милано