ЕК очертава етичните насоки за работа на изкуствения интелект

https://www.24chasa.bg/novini/article/7389278 www.24chasa.bg
Мария Габриел Снимка: Архив

Европейската комисия представи днес етичните насоки за работата на изкуствения интелект. Насоките са очертани от работна група, в която са участвали независими експерти от университетските среди, бизнеса и гражданското общество, се посочва в съобщение на комисията.

Правим важна крачка към осигуряването на етичен и сигурен изкуствен интелект, коментира по този повод еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел, цитирана в съобщението. По нейните думи така се осигурява здрава основа в съзвучие с ценностите на ЕС.

Според ЕК е необходимо прилагането на изкуствения интелект в здравеопазването, енергийното потребление, автомобилостроенето, земеделието, опазването на околната среда и управлението на финансите, да остане под човешки надзор. Отбелязва се, че новите технологии биха допринесли за засичането на измами, при откриването на заплахи онлайн, при борбата с престъпността. Комисията очертава необходимостта от осигуряване на отговорност и отчетност на роботизираните системи, включително по отношение на резултатите, постигнати чрез тях.

Комисията добавя, че работата по насоките продължава с пробен срок за тяхното приложение, като догодина се предвижда оценка на постиженията. На тази основа ЕК ще предложи следващите стъпки.