Проучване: Румънците емигрират от страната не само заради по-високи заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/7389280 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Близо 20 процента от румънците в активна възраст - между 20 и 64 години, живеят и работят в някоя от европейските държави. Това показва изследване на Центъра за европейски политически проучвания по поръчка на румънското правителство в контекста на румънското председателство на Съвета на ЕС, съобщава информационният сайт Зиаре.

Румъния е страната с най-голям брой граждани, които живеят в друга европейска държава - 19,7 на сто, при положение, че средната стойност за ЕС в това отношение е четири процента, информира БТА.

Други държави, в които квалифицирано население е мигрирало в друга европейска държава, са: Литва (14,8 на сто), Хърватия (13,9 процента) и Португалия (13,8 на сто). На противоположния полюс са Германия (1,0 процент), Великобритания (1,1 процента) и Франция (1,3 на сто).

Проучването показва, че през 2017 г. в Италия са живеели най-много румънци (1,2 милиона), в Испания румънците са били 700 000, а в Германия - 500 000.

Изследването посвещава цяла глава на темата "изтичане на мозъци". Румънците с висше образование са най-мобилни, а много от тях са готови да заминат, става ясно от резултатите.

По-големите заплати и по-лесното намиране на работа вече не са единствените причини за миграция на работната сила. Европейско изследване от 2016 г. разкри, че емигрантите, особено квалифицираните, напускат държави със слаби институции. "Качеството на институциите има по-голямо значение за квалифицираните мигранти, докато неквалифицираните могат да бъдат привлечени от социалните помощи в страните, в които емигрират", сочи проучването.

Наред с качеството на институциите, последните изследвания показаха, че удовлетворението от живота и очакванията за индивидуалните икономически перспективи могат да повлияят на намеренията за преместване в друга държава, посочва Центърът за европейски политически проучвания. Влияние оказват и фактори като: стандарт на живот, удовлетвореност от района за живеене, наличие на възможности за децата, удовлетворение от дохода на домакинството и доверие към националните избори.

Според данните близо 60 процента от румънските емигранти изпращат редовно пари на роднините си, които живеят в Румъния.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца