Консултативният съвет при президента срещу корупцията приключи без обща декларация

https://www.24chasa.bg/novini/article/7389632 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Консултативният съвет по национална сигурност, който президентът Румен Радев свика днес, посветен на мерките срещу корупцията по високите етажи на властта, приключи без обща декларация.

Текстът, който ни беше предложен, не кореспондираше с реалността, каза след края му лидерът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Лидерът на "Воля" пък Веселин Марешки бе по-краен, заявявайки, че БСП са се опитали да използват президентстката институция като ПР акция.

Заседанието продължи около 3 часа като на него нямаше представители на КПКОНПИ и на парламентарната комисия за борба с корупцията. Още миналата седмица президентът свали доверието си от Пламен Георгиев, шефа на КПКОНПИ, а след като преди дни се появиха информации за имоти на заместника му Антон Славчев, поканата му и към него била оттеглена.

Шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията Борис Ячев имал планирано пътуване и затова не могъл да присъства, а от президентстката администрация не приели да поканят заместника му Спас Гърнев.

Дариткова добави още, че документът за декларация им е бил предложен на самия Консултативен съвет. След гласуване всички участници приели, че не трябва да излизат с общо становище.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова управляващите със зъби и нокти бранили статуквото. Трите предложения, които тя по-рано съобщи, че ще предложи на съвета, били отхвърлени. Идеята й за нов закон за противодействие на корупцията не срещнала подкрепа от премиера Бойко Борисов и управляващите. Според тях законът работел. Нинова твърди, че при обсъждането се чула и репликата "обстрелват ни един по един".

На Консултативния съвет бяха премиерът Бойко Борисов, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Младен Маринов и др.